Republica Moldova a votat în primul tur al prezidențialelor. Se repetă 2016?

Republica Moldova a votat în primul tur al prezidențialelor. Se repetă 2016

După ce ajungi să cunoști mai aprofundat problemele unei țări, îți dai seama de ce unele mișcări de înnoire a clasei politice se nasc nefuncționale pe termen lung. Republica Moldova este unul dintre statele europene divizate pe multiple fronturi. Totuși, sunt o serie de probleme cu care se confruntă toată populația. S-au făcut multe studii de opinie pe această temă, nu e nevoie să le reluăm. Republica Moldova este prezentată deseori în mass-media din România, dar și de către lideri de opinie, mai vizibili sau mai puțin vizibile, într-o manieră schițată, oferind o imagine nu doar incompletă, dar cu multe linii fundamentale netrase.

Să ne amintim de 2016 când Igor Dodon, candidatul Partidului Socialist, a câștigat în turul al doilea cu 52%. La limită, am putea spune. Aproximativ 834.000 de voturi. Asta după ce în primul tur a avut 680.000 de voturi (47%-38% în primul tur între primii doi). Principalul contracandidat, Maia Sandu, din partea unui partid conservator-liberal , a avut 766.000 în turul al doilea, în creștere de la 549.000 de voturi. Diferența în turul al doilea a fost de aproximativ 68.000 de voturi. Este mult, este echivalentul unui oraș măricel din Republica Moldova. Este aproape de numărul de voturi luat de al treilea clasat în competiție. 1,4 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova au fost la vot în primul tur, 1,6 milioane în al doilea tur.

Pe 1 noiembrie am avut alegerile prezidențiale, primul tur. Au ieșit doar 1,35 milioane de cetățeni la vot. Președintele în funcție a ieșit pe locul al doilea, devansat de fostul prim-ministrul al Republicii Moldova. Competiția politică rămâne una bipolară. Maia Sandu – 487.000 de voturi, Igor Dodon – 439.000 de voturi. Au crescut cei aflați pe locurile 3-4. Descreșterea numărului de voturi este vizibilă pentru ambii candidați, mai mult pentru candidatul în funcție. Doar că platforma celui aflat pe locul al treilea este similară cu cea a celui aflat pe locul al doilea. Diferența dintre cei doi este de aproape 50.000 de voturi. Cele mai multe voturi vor merge către președintele actual de la cel clasat pe locul al treilea, chiar dacă putem estima și o serie de voturi de nemulțumire. Au fost mai puține voturi față de 2016 și este și o pandemie. Întrebarea este cu cine votau aceste persoane.

Miza pentru turul al doilea, programat pentru 15 noiembrie, peste două săptămâni, va fi mobilizarea. Pe de o parte, mobilizarea alegătorilor celor care nu mai sunt în competiția electorală, pe de altă parte mobilizarea celor care nu au ieșit la vot în primul tur. Acum patru ani, 200.000 de oameni au fost aduși la vot între tururi, semnificativ la populația rezidență și numărul efectiv de alegători din Republica Moldova. Președintele în funcție pleacă cu prima șansă. Până în 2016, președintele era ales de parlament. În 2016, am avut primele alegeri directe pentru președintele Republicii. Cine va fi al doilea președinte ales direct al Republicii vom afla în curând.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.