Jurnalistul disident Ruhollah Zam a fost executat de statul iranian

Jurnalistul disident Ruhollah Zam a fost executat de statul iranian

Ruhollah Zam a fost un jurnalist disident iranian. Destul de tânăr, născut în 1978, acesta a fost executat de teocrația iraniană pe 12 decembrie 2020, după ce a fost readus în țară. A fost acuzat de corupție pentru găzduirea unui canal online care relata destul de mult despre protestele iraniene 2017-2018. Are o soție și doi copii. A fost spânzurat de statul iranian pe 12 decembrie 2020.

Am rămas surpins de mesajul Uniunii Europene cu această ocazie, întrucât reia propaganda iraniană cu rolul lui Ruhollah Zam în provocarea unor proteste violente.

Totuși, merită amintit un element, anume condamnarea. UE condamnă acest act în cei mai puternici termeni și reafirmă opoziția irevocabilă față de folosirea pedepsei capitale în orice circumstanțe.

În al doilea rând, este ușor amuzant următorul pasaj: „De asemenea, este imperativ ca autoritățile iraniene să rețină drepturile unui proces corect al indivizilor acuzate și să oprească practica folosirii confesiunilor televizate pentru a stabili și promova vina lor”.

Așteptările pentru proces corect în Iran, în condițiile în care statul iranian a executat prin spânzurare un jurnalist disident folosind sistemul de stat, sunt fantasmagorice. Păcat de acest disident care a avut încredere în Uniunea Europeană, iar dictatura iraniană nici nu va citi al n-lea mesaj pe același format față de execuții.

imagine: Pixabay

 

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.