Moise Guran justifică delictul de opinie
Fostul politician USR PLUS, Moise Guran, urmărit de peste 300.000 de oameni pe rețeaua socială, precizează pe Facebook în legătură cu cazul Colțescu:
„Esența rasismului nu o reprezintă vorbele ci efectul lor, suferința provocată unui om de ele. Efectul subzistă și dacă vorbele sunt spuse fără intenția de a jigni, din ignoranță sau neatenție.”
Sunt mai multe elemente contestabile în această citare. În primul rând, faptul că rasismului îi sunt luate elementele obiective în funcție de care poate fi identificat, devenind astfel un fenomen subiectiv și, mai ales, irațional. Devine un soi de rasism fără esența rasismului clasic. În al doilea rând, justifică, în mod dogmatic, delictul de opinie, căci nu putem spune că rasismul înțeles în definiția sa clasică, cea pentru care este considerat dăunător, este un fenomen pozitiv. Ar mai fi și un al treilea punct, anume că nu există dreptul la apărare privind criticile formulate prin motive subiective precum „suferința provocată unui om de ele”. Cum te poți apăra în funcție de sentimentele cuiva?