Je ne suis pas Charlie

Cred ca ‪#‎JeSuisCharlie‬ este un mesaj total nepotrivit pentru situatia actuala.

Idolatrizarea si martizarea unui grup fara limite de responsabilitate publica, cu un mesaj extremist, bazat pe dictatura unei aprobari tacite din partea majorității și pe jignirea celor care au alte credințe, indiferent de numele acestora, transformat într-un mod imoral de a-ți câștiga existența prin declararea unei lupte între cultura laică extremă și religiozitate, fără a face diferența între moderat și extrem, reprezintă un mesaj periculos, foarte periculos. Doar dacă privim superficial ‪#‎CharlieHebdo‬ înseamnă libertate de exprimare.

Trebuie condamnate acțiunile desfășurate. Trebuie amintit și de aspectul de mai sus. Într-o societate democratică este inacceptabil să fii omorât pentru că te exprimi non-violent. Într-o societate democratică libertatea presei trebuie să fie garantată. Din acest punct de vedere, situația e albă-neagră, viu sau mort, în care o singură variantă poate fi acceptată: viu. Dar trebuie să vedem cauzele și posibilele soluții, să analizăm substratul evenimentului și să nu cădem în plasa cenzurii sau a soluțiilor care, de formă, sunt „politically correct”, ci să ne amintim că, pe lângă dreptul liberă la exprimare, există și obligații. Iar aceste obligații sunt chiar în esența anului 1789: „la liberté consiste à pouvoir faire tout ce qui ne nuit pas à autrui : ainsi, l’exercice des droits naturels de chaque homme n’a de bornes que celles qui assurent aux autres.”

Îmi exprim solidaritatea față de victime și apropiații acestora, dar asta nu înseamnă că trebuie deculpabilizați, că trebuie, așa cum am spus mai sus, idolatrizați și martirizați cei de la Charlie Hebdo.

De asemenea, autoritățile franceze, după cum am spus și în articolul de aseară, au o parte importantă din vină. Și nu vorbesc numai de serviciile de informații, ci și de lipsa unui mecanism de recomandări cu privire la limitele ofenselor sau de protejarea unei redacții care promova constant mesaje instigatoare la ură. Articolul 1 din Constituția Franței spune ceva interesant: „Elle respecte toutes les croyances”, adică respectarea tuturor credințelor.

Je ne suis pas Charlie.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Je ne suis pas Charlie”

Comments are closed.