Cele 11 păcate ale unei săptămâni Charlie Hebdo

Cele 11 păcate ale unei săptămâni negre

sursa imagine Nature force background|Shutterstock

Furtuna a început. Plouă cu dușmani, ignoranță și extremism

1. A demonstrat că civilizația europeană nu s-a maturizat în urma a două războaie mondiale, în urma unor bestii totalitare care au măcinat zeci de milioane de vieți și au rănit sute de milioane, bestii – fascismul și comunismul, despre care lumea îmi spune că reprezintă un oximoron când sunt într-o sintagmă comună. Îmi dau seama că intoleranța, extremismul și totalitarismul sunt lipsite de fundal pe plaiuri europene. Avem datoria să ne amintim trecutul și să învățăm din el, o frază deja ajunsă clișeu.

2. A arătat cât de sensibilă și de ușor de manipulat este o ceată de câteva sute de milioane de oameni, pregătită să arunce cu pietre în tine pentru că ai curajul să spui Je ne suis pas Charlie. În schimb, acum am văzut un ocean de ignoranță în care vindecarea cauzelor din toate direcții prin soluții moderne pentru un viitor sustenabil împiedică orice dezbatere. Iar ignoranța se manifestă simplu: generalizări pripite, opacitate la cercetare, ascultare și informare, confirmarea fricilor cu iluziile pe care le-ai întâlnit, chiar dacă fac parte din alt peisaj.

3. A scos din sertar un val de islamofobie și, culmea, are o mulțime de susținător pe motive precum „i-au atacat pe toți, deci orice e permis”, „nu sunt de-ai noștri, deci nu ne pasă” sau „au venit la noi, trebuie să se renunțe la tot ce reprezintă cultura lor”. Mitul inamicului din afară revine. Culmea e că inamicii sunt în interior. Charlie și fundamentaliștii au transformat această frică de civilizații străine în ură față de străini. Vom vedea rezultatele în curând.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Cele 11 păcate ale unei săptămâni Charlie Hebdo”

Comments are closed.