Iowa nu contează. Marco Rubio, adevăratul câștigător

Iowa nu contează. Marco Rubio, adevăratul câștigător

Acum că s-a terminat agitația cu procentele din lupta pentru nominalizările partidelor la președinția Statelor Unite, putem să discutăm rațional despre ceea ce s-a întâmplat acolo.

Caucusul din Iowa a lăsat,însă, câteva indicii:

  • sondajele au greșit – vorbim doar de început, însă rezultatul lui Donald Trump este o relaxare, atât pentru cetățenii americani, cât, mai ales, pentru establishmentul GOP;
  • Bernie e mai periculos de cât pare – socialismul utopic propus de Bernie Sanders, senator din micuțul Vermont este mai periculos decât se crede pentru Hillary Clinton; chiar și așa, nu are șanse de izbândă decât dacă democrații forțează intrarea altcuiva în cursa electoral;
  • ultraconservatorismul lui Ted Cruz a câștigat. Aici problema este faptul că vorbim de un stat precum Iowa, într-un fel cu alegători pe profilul său. Din fericire, discursul său și încercarea de a părea un outsider prin critica adresată Republicanilor se va lovi de ceea ce înseamnă partidul.

Adevăratul câștigător este Marco Rubio. Venit de nicăieri, este (poate) cel mai tânăr candidat înscris în cursa electolă. Hispanic, cu o campanie electorală în două limbi, engleză și spaniolă, cu mare sprijin din sud, mai are două măsuri de ajutor.

Prima măsură de ajutor este chiar un contracandidat. Fostul guvernator de Florida, Jeb Bush, a declarat acum ceva timp că l-ar sprijini pe Marco Rubio, de asemenea, senator de Florida. Ambii sunt candidați ai establishmentului1, ambii au sprijinul partidului, ambii sunt voci moderate. Care va avea rezultatele mai bune?

imagine Rich Koele / Shutterstock.com

Primul test cu realitatea a dovedit faptul că Marco Rubio poate fi reprezentantul GOP pentru președinția Statelor Unite. Desigur, mai vorbim și de alte lupte, New Hampshire fiind următoarea, aproape la fel de irelevantă.

De ce vorbesc de rolul GOP?

  1. Platforma pe care o are;
  2. Finanțele care să învârt în jurul partidelor americane;
  3. Rolul GOP în Congres.

Nu în ultimul rând, este nevoie de un candidat care poate să învingă și pe teritoriul minoritarilor. Pozițiile ultraconservatoare ale lui Ted Cruz nu vor ajuta GOP-ului într-o luptă cu Hillary Clinton. Depine, ce-i drept, și de cine va merge ca vicepreședinte. Accidentul în care Sanders obține nominalizarea democraților, prin absurd, nu ar face problemele niciunului candidat republican.

  1. Donald Trump, Ben Carson și Ted Cruz sunt în situația de a fi în relații nu prea bune cu acesta []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.