China și deficitul bugetar

China și deficitul bugetar

Este bine să urmărești din când în când ceea ce se întâmplă și la este de România. De la Bucharest la Beijing sunt vreo 7000 de kilometri, iar de la Bucharest la Washington sunt aproape 8000. Într-un loc treci peste Oceanul Atlantic, în direcția opusă peste Asia Centrală și Orientul Mijlociu.

Deficitul bugetar al Chinei va ajunge la 336 miliarde de dolari în acest an, aproximativ 3% din PIB-ul Chinei. După creșterea de anul trecut de la 2,1% la 2,3%, China continuă acest model (nu știu cât de responsabil), sperând să ofere mai multă flexibilitate în privința politicilor fiscale și să încurajeze producția.

În mod normal ai putea spune că este un comportament normal, un pic iresponsabil în paradigma neoliberală, adăugând faptul că vorbim de o politică folosită și de alte state. Statele Unite și-au redus deficitul în perioada post-criză, dar au rămas cu el în jur de 3%. S-ar putea spune că este necesar dacă dorești să crești investițiile publice sau să acoperi alte cheltuieli (populația Chinei îmbătrânește, exporturile nu mai urmăresc același șablon, începe să se formeze un fel de clasă de mijloc, etc.). Acest deficit se va duce în datoria publică. Soluții pentru reparare ar fi, incluzând aici taxe mai mari, un pic de austeritate pentru a reduce din deficit, împrumuturi de pe piață, inflație.

imagine: Lukas Hlavac / Shutterstock.com

Doar că nu vorbim de o piață liberă. Vorbim de ceea ce a introdus Deng Xiaoping – socialism cu caracteristici chinezești, în care sectorul public domină piața1. Jocul fiscal al Chinei este în jurul activității statului, rămânând ca unică soluție îndatorarea și creșterea interdependențelor față de alte zone, precum și creșterea investițiilor în afară.

Problema apare în momentul în care te întrebi cât de mult va dura acest proces? Răspunsul este simplu: până când Partidul Comunist Chinez își va da seama că se va abate de la drumul dezvoltării. Acum o duce bine, chiar dacă creșterea economică a scăzut la 6,9%, chiar dacă toată Asia se uită un pic cu teamă la ceea ce se întâmplă în China. Există și cealaltă situație, în care accentul pus pe producție și nimic altceva va deziluziona oamenii, dat fiind că prețurile cresc atât în China, cât și pentru export.

Anticipez că deficitul bugetar al Chinei va depăși 3% în 2016 și că va merge și spre mai mult în anii următori. Totul se va rezolva cu o criză economică, ale cărei pre-efecte le vedem deja, dar poate să nu fie suficient. În 2017 sunt alegeri pentru secretariatul Partidului Comunist, iar politicile din partid ale grupării lui Xi au fost și dure.

  1. sau ceea ce alți autori numesc capitalism cu carateristici chinezești []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

2 Replies to “China și deficitul bugetar”

  1. Interesant e ca se extind foarte mult in exterior,achizitionand pachetul majoritar de actiuni la companii industriale de renume.

    1. De-ar fi numai asta. Se bucura de sprijinul fondurilor din bancile pe care si le-au creat pentru a investi inclusiv in alte proiecte in Europa si Africa. Patrunderea in Europa este marea lor miza acum.

Comments are closed.