Întoarcerea la alegeri. Cazurile Spaniei și ale Regatului Unit

Întoarcerea la alegeri. Cazurile Spaniei și ale Regatului Unit

Sunt câteva state cu o cultură democratică consolidată în care există o regulă simplă atunci când apar crize politice – întoarcerea la popor, însă eu prefer să o denumesc întoarcerea la alegeri, căci ideea de popor este instrumentalizată în cele mai dezamăgitoare moduri. Spania și Regatul Unit oferă câteva exemple din acest an. Parlamentarii nu se tem să revină în circumscripții și să își cheme din nou susținătorii la vot. Mai mult, lucrează pe bune în perioada dintre alegeri, chiar dacă știu că este o înfundătură pe anumite teme.

În Spania, au alegeri generale pe 10 noiembrie 2019, după ce partidele au eșuat în formarea unui guvern în urma ultimelor alegeri. Avut avut loc trei dezbateri semnificative în care liderii principalelor partide aflate în competiția electorală au participat la începutul lunii noiembrie. Formarea unui nou guvern eșuează în urma incapacității de a ajunge la un compromis în urma negocierilor de după alegeri. Partidele propun programe de guvernare cu direcții clare, asumate, diferite când vin în campanie în fața alegătorilor și le au pe masa la negocierile de după alegeri. Au fost alese să ducă la îndeplinire cât mai mult din programul electoral propus. Doar că nu merg întotdeauna bine negocierile și se ajunge la alegeri când apare un blocaj, în urma voinței politice.

Alegerile spaniole din 10 noiembrie vin după alegerile generale din 28 aprilie 2019. Anterior, avuseseră loc alegeri pe 26 iunie 2016 și 20 decembrie 2015. Patru rânduri de alegeri generale în patru ani, cu schimbarea celor aflați la guvernare și cu un număr crescând de opțiuni politice. Acum vorbim de cinci-șase partide politice din Spania relevante, care au un cuvânt de spus. Până în 2011, în Spania fusese doar ping-pongul între socialiști și populari, cu multe lucruri ascunse, cazuri de corupție și alte probleme. Diversificarea oferite electorale a oferit un nou orizont cetățenilor.

Subiectul alegerilor din Regatul Unit este Brexit. Pentru prima data de după 1923, alegerile generale au loc în luna decembrie, pe 12 decembrie 2019. Vin după thrillerul politic privind ieșirea din Uniunea Europeană și după thrillerul guvernamental britanic de la începutul toamnei. Deja au fost anunțate primele șase dezbateri între liderii principalelor partide aflate în competiția electorală. Ultimele alegeri anticipate au avut loc pe 8 iunie 2017, de unde a rezultat mandatul Theresei May pentru a negocia acordul de retragere. Ulterior, în iulie 2019, o altă majoritate parlamenteră l-a mandatat pe Boris Johnson să renegocieze condițiile de retragere pe anumite direcții și să ducă la îndeplinire Brexitul l-a o anumită data. Nu a reușit să îndeplinească toate obiectivele, cheamă alegeri.

Alegerile anticipate din 8 iunie 2017 au fost declanșate după ce Theresa May a trimis scrisoare de intenție pentru negocierile pentru ieșirea din Uniunea Europeană. Anterior, avuseseră alegeri pe 7 mai 2015 și, între timp, referendumul privind ieșirea din Uniunea Europeană, pe 23 iunie 2016. De precizat că una dintre temele de campanie din 2015 a fost tocmai un referendum privind UE.

Spania și Regatul Unit sunt două cazuri în care liderii politici decid în urma blocajelor politice să meargă în alegeri. La fel, ar putea găsi și ei suficiente șiretlicuri administrative, legale, constituționale pentru a bloca declanșarea unor alegeri. Dar nu fac asta, ci merg către electorat, cu riscurile asumate.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.