Inegalitate și democrație în CEE

Inegalitate și democrație în CEE

În Europa Centrală și de Est, amenințările la adresa democrației sunt corelate cu evoluția inegalității. Mai mult, se pare că guvernele autoritaritare au reușit să crească pentru mai multe țări din această regiune nivelul inegalității la nivel de societate, așa cum este măsurat prin intermdiul coeficientului Gini (0 egalitate perfectă, 1 inegalitate perfectă, în privința avuției).

Părăsirea comunismului a crescut nivelul egalității sociale, dar se pare că pot fi observate în multe cazuri evoluții care corespund în privința guvernelor cu tendințe autoritare și consolidarea inegalității sociale. Este o corelație care poate fi explicată prin mai mulți factori, printre care și politicile promovate de aceștia.

Faptul că în Ungaria sub Viktor Orban a crescut inegalitatea este relevant întrucât vorbim de același prim-ministrul care a transferat avuția publică prietenilor de la partid și de familie. La fel avem și în cazul Poloniei, precum și în cazul României sub conducerea guvernelor de dreapta.

Corelația poate fi făcută și cu proasta guvernare. Am introdus Estonia în graficul de mai jos, arătând astfel că acolo, cel puțin de vreo zece ani, este din ce în ce mai bine de trăit din perspectiva apartenenței la comunitate.

Lipsesc datele pe 2019 și 2020, dar, ținând cont de efectele pandemiei și ale măsurilor luate ca răspuns la pandemie în aceste țări, datele vor arăta probabil o creștere a nivelului inegalității. 2021 va accentua acest trend, din nou, pe baza evoluției principalelor politici publice promovate de aceste guverne.

Pe termen lung, inegalitatea duce la instabilitate politică. Este dificl de justificat inegalitatea, mai ales în contextul unor efecte negative la precum restrângeri ale drepturilor și libertăților fundamentale ori prăbușire a sistemelor publice. Utilitatea inegalității devine negativă pentru o largă majoritate a populației.

În România, nu prea se fac sondaje privind percepția inegalității, deși rămășițele sale la nivel de regim politic sunt înțelese, de la rolul nomenclaturii comuniste la guvernarea în interes restrâns/privat în ultimii ani. Când apar sondaje care arată că 9 din 10 români (88%) cred că se merge în direcția proastă, mai trebui turnat doar puțin gaz pe foc până la instabilitate (care nu este neapărat negativă ca rezultat sau ca proces).

imagine: Banca Mondiala

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *