De ce contează disputa Polonia – UE în dezbaterea privind viitorul Europei?

De ce contează disputa Polonia – UE în dezbaterea privind viitorul Europei?

În Polonia, un tribunal constituit ilegal după epurarea membrilor care aveau alte opțiuni politice decât cele dorite de partidul aflat la guvernare a hotărât că poate întoarce angajamentele constituționale ale Poloniei de a respecta ordinea legală a UE, facilitând nerecunoașterea deciziilor Curții de Justiție a UE, dacă sunt considerate neconstituționale la nivel național.


Practic, este contestată primația dreptului UE. Întreaga Uniune Europeană se bazează pe respectarea principiilor statului de drept. În urma aderării la UE, un stat membru acceptă Curtea de Justiție a UE ca autoritate legală responsabilă de asigurarea respectării dreptului UE. Judecătorii constituționali polonezi spun că mai multe articole din tratatul la care Polonia a aderat în 2004 nu sunt conforme cu Constituția Republicii Poloneze.
Deși acest lucru reflectă o deficiență structurală a unei Uniuni Europene bazate pe tratate în locul unei constituții, căile de urmat sunt destul de clare.

  1. Pentru Polonia, acest stat membru are ușa deschisă pentru a părăsi Uniunea Europeană. Desigur, va trebui să achite și nota de plată, una pe care bugetul statului polonez nu o poate suporta prea ușor. În mare parte, înseamnă și pierderea fondurilor europene. Cel mai costisitor va fi însă părăsirea pieței unice. Va fi dificil și să intre într-o zonă de liber schimb pentru că, ghinion, geografia. Desigur, judecătorii constituționali, unii foști membri de partid, nu s-au gândit la așa ceva când, din motive ideologice, au jonglat cu câteva principii de drept recunoscute internațional. Desigur, Polonia are șansa să își revizuiască constituția să o pună în acord cu ordinea legală a Uniunii Europene, fiind varianta cea mai simplă.
  2. Pentru Uniunea Europeană, este confirmat că extinderea din 2004 a adus numeroase probleme. Dacă anul trecut s-a trecut în urma unor negocieri dure peste propunerea de a avea un buget european constituit la nivel interguvernamental, fără participarea Poloniei și Ungariei, pe viitor va fi o formulă de analizat, în lipsa unei reforme care să întărească nucleul european. Decizia judecătorilor constituționali polonezi vine foarte bine în contextul dezbaterii privind viitorul Europei, căci devine foarte clar că nu poate exista un viitor împreună când ai în aceeași și pe cei care respectă regulile comune, și pe cei care nu le respectă. Pe fundal va continua bătălia legală, însă la nivel politic va forța nucleul UE să meargă mai departe cu integrarea, căci este singura modalitate prin care Europa poate fi relevantă pe plan global.

Mai sunt câțiva pierzători: statele care încă nu s-au decis în ce direcție vor să meargă (V4, mai puțin România), cele care vor să adere la UE care, efectiv, nu mai au șanse în această generație, și cei care vor dori să încheie parteneriate ulterioare mai avantajoase cu UE.

Văd că circulă multe comparații cu exemple similare de decizii luate de curțile din Germania, Franța, Italia, chiar și România, în încercarea de a diminua relevanța acestui caz. Sunt diferențe semnificative între ceea ce au spus judecătorii constituționali din aceste state și ceea ce au spus cei din Polonia. Una dintre ele este că nu sunt contestate prevederi de bază ale Tratatului privind Uniunea Europeană, lăsând spații suficiente pentru compatibilizare.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *