Incubator de Românism sau de unde m-am întors cu mai multe argumente pro-Unire

Incubator de Românism pentru bloggeri și activiști

În perioada 21-23 februarie, am fost la Sfântu Gheorghe, unde am făcut cunoștință cu bloggeri și activiști online din România și Republica Moldova care sprijină activ atingerea idealului unirii Basarabiei cu România, în cadrul Incubatorului de Românism, eveniment organizat de Platforma Civică Acțiunea 2012.

sursă: facebook/basarabiapamantromanesc

Este nevoie de o informare corectă asupra Unirii

Cunoșteam ce face Acțiunea 2012, dar nu suficient de bine, iar argumentele în privința acestui ideal le aveam destul de slab conturate înainte să particip la acest eveniment. Între timp, am mai descoperit câteva și, totodată, faptul că este realizabilă, fiind nevoie de angajament și asumare politică din partea ambelor maluri ale Prutului și, totodată, de implicarea societății civile în crearea acestui angajament la nivel politic și în acțiuni de conștientizare și informare a publicului. Este nevoie de o informare corectă, una care să nu contribuie la crearea unor prăpastii mult mai mare datorită ușurinței cu care se poate ajunge în alte direcții nedorite (naționalism extremist, xenofobie, discurs instigator la ură și nu numai). Tinerii de la Acțiunea 2012 fac acest lucru în direcția pozitivă, cea a unirii ca un fapt natural, care trebuie să vină de la sine, cunoscând istoria și nivelul de dezvoltare pe care l-a avut Basarabia în perioada interbelică, observând determinare care există.

De-a lungul timpului, am cunoscut numeroase persoane din Republica Moldova. Am participat la schimburi de tineri în care eram români din România și români din Republica Moldova, unde am colaborat și am avut rezultate excepționale, am întâlnit jurnaliști de peste Prut care sprijină activ de aici sau de acolo îndeplinirea acestui ideal, am colegi care beneficiază de bursele statului român pentru studiu în țară. Republica Moldova este stat prioritar al România în politica de cooperare internațională pentru dezvoltare, motiv pentru care sprijinul pe care îl oferă este cel mai mare, dar se poate și mai bine, se poate face asta și mai coerent. Aceasta este o direcție care are nevoie de sprijin, la fel ca și celelalte regiuni despre care știm că au o puternică amprentă românească.

Voi contribui la o informare corectă asupra temei

Revenind la acest incubator de românism, este cert că voi contribui la o informare corectă asupra acestei teme pe viitor, fiind una pe care nu am aprofundat-o până acum pe blog. Voi expune opinii pertinente și informații adevărate și voi contribui, în acest fel, la diseminarea acestui mesaj. Cred că este o direcție esențială în perspectiva unei viitoare societăți globale în care România să poată fi valorificată prin potențialul pe care îl are (dar care nu este utilizat, în mare parte) pentru dezvoltare.

Dezbaterile despre modul în care se poate acționa online și offline pentru promovarea mesajului au avut loc în Sfântu Gheorghe și în Brașov. Acolo, am vizitat o serie de obiective cu specific românesc, precum Prima Școală Românească și Muzeul Casa Mureșenilor. În Sfântu Gheorghe, m-am plimbat un pic pentru a observa modul în care este îngrijit spațiul public. Atașez o mică galere foto mai jos, urmând să revin cu un articol separat cu fotografii realizate.

Teme analizate și discutate în cadrul evenimentului

Din perspectiva conținutului inclus în programul incubatorului de românism, amintesc o parte din temele abordate:

  • comunități online ale unioniștilor și modul de funcționare a acestora;
  • sprijinul acordat de instituțiile statului românilor din afara granițelor;
  • activismul unionist în Basarabia;
  • rolul bloggerilor în transmiterea acestui mesaj, atât în România, cât și în Republica Moldova;
  • rețele de blogging din cele două state;
  • modul în care este privită unirea în cele două state;
  • întâlnire cu comunitatea românească din Sfântu Gheorghe;
  • așteptări și dificultăți ale elevilor și studenților basarabeni din România.

Au fost discuții constructive, deschise, în urma cărora vor urma câteva acțiuni. Voi aminti de ele pe blog la momentul potrivit.

Câteva imagini

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.