Încă un profesor de la Drept condamnat

Încă un profesor de la Drept condamnat

Titlul ales pentru această opinie nu este o știre, chiar dacă reflectă evoluțiile recente într-un dosar de corupție.

Este o lungă listă de profesori care au predat sau care predau tinerilor care vor să înțeleagă științele juridice și să profeseze acest domeniu care, în timp,  și-au aflat sentințele și au fost condamnați și care luptă constat cu principiile de bază ale justiției și cu sistemul care asigură un sistem juridic funcțional în România.

Este dificil de spus care facultate de drept din București deține supremația condamnaților pe care îi are la catedră, deși Facultatea de Drept a Universității din București, la o evaluare asupra a ceea ce s-a întâmplat în ultimii zece ani, pare să se distanțeze. Vorbim de o universitate finanțată din bani publici care, într-un limbaj neadecvat, este afiliată unor „penali” dovediți.

În lipsa unor principii etice (care ar trebui să fie înscrise în carta universitară sau în codul de etică propriu al instituției), nu este de mirare că avem unele dintre cele mai ilare situații – cu profesori de drept care atacă domnia legii în prime-time (sau nu o înțeleg), cu profesori de drept condamnați (după comiterea unor infracțiuni) în dosare de corupție cu implicații la nivel înalt, cu profesori de drept care apără crimele regimurilor totalitare la televiziunea publică și așa mai departe.

Sute de absolvenți ies anual de pe băncile facultății la care aceștia predau, unii dintre studenți rămași cu sechele sau proaste amintiri ale problemelor personale ale acestor luptători cu justiția, uneori fiind făcute amestecate în moduri neacademice părerile persoanele cu activitatea didactică sau profilul academic cu opiniile transmise în mass-media sau în media socială.

A spune că școala de drept românească nu are probleme, având în vedere ceea ce se întâmplă la Iași sau la București este o glumă. Rămâne „greaua moștenire” și după finalul anului universitar – impostura în cel mai bun scenariu.

Culmea este că vor mai apărea astfel de cazuri în condițiile în care se studiază „etica” la facultate (e drept că în urma unei interferențe a autorităților centrale în autonomia universitară), dar etică introdusă abia pe fondul avalanșei de plagiate.

În final, merită amintit că nu a fost nici în ultimul caz nicio reacție din partea studenților, corpului profesoral, comunității academice în ansamblu, conducerii facultății sau universității cu privire la situația condamnaților de la catedră. Mai mult, unii reprezentanți ai studenților au sărit să îi ia apărarea profesorului „învins de justiție”.

Adăugăm acest pasaj tristei imagini a învățământului superior din România. Corupția în diferite ei forme este larg răspândită, de la plagiat generalizat și abuzuri sexuale la politizare exagerată, șpăgi și alte acte dovedite de justiție.

Nu voi restrânge validitatea opiniei spunând că sunt și oameni buni printre colegii acestora (cu siguranță sunt), ca și în alte cazuri de „universități respectate” (sau mai puțin „respectate”), dar complicitatea contează.  Și nu este doar corpul profesoral și administrativ complice, ci și studenții că, din delăsare, nepăsare și interese, acceptă multe.

Despre impactul acestor evenimente asupra imaginii și calității învățământului superior din țară, chiar dacă merge spre bine datorită celor care și-au înțeles rostul, nu are rost să vorbesc.

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.