În Evul Mediu al contractelor cu Drulă

Nu credeam că apuc să scriu despre ministrul Drulă și conducerea Metrorex vreodată vreo postare pe blog. Niște teme pe care orice manager profesionist le știe par a fi uitate în Revoluția bunei guvernări din România normală. Conducerea Metrorex a pus mâna pe rangă și a început demolările, dar cu multe probleme.

  1. Cei demolați sunt chiriașii, în timp ce disputa este între Metrorex și Ministerul Transporturilor. La mijloc se află și sindicatul din Metrorex, care și-a apărat niște drepturi printr-un lockdown de o zi (o procedură de ultimă instanță în cadrul negocierilor cu patronatele, atunci când nu mai merge nimic), care are și el niște beneficii în urma activității de închiriere. Ministerul schimbă conducerea Metrorex, iar Drulă cu noua conducere începe asaltul cu ranga asupra chiriașilor. Impactul socio-economic al măsurii – locurile de muncă pierdute, credite imposibil de returnat de către chiriași, etc., sunt chestii de țări serioase precum Germania, Danemarca, Suedia, nu în care se să încurce apostolii Revoluției bunei guvernări în România normală. Întrebarea principală: dacă A și B se ceartă, iar C are un contract legitim cu oricare dintre ei, cum este posibil să distrugi proprietățile lui C de pe terenul respectiv fără preavize, fără notificări oficiale, fără discuții și negocieri, fără să ajungi la aceeași masă cu C?
  2. Înțeleg că sunt niște dispute în instanță privind drepturile asupra activităților economice între A și B pentru beneficiile din urma activităților desfășurate de chiriași. Conducerea Metrorex a intrat asemenea excavatorului în amenajamentele și proprietățile chiriașilor fără a aștepta soluționarea problemelor din instanță. Sunt dubii serioase că așa ceva este permis de orice contract. Cum este oare posibil ca în secolului al 21-lea să rezolvi problemele fără să ții cont de aspecte precum procesele aflate pe rol, actorii implicați și contractele dintre aceștia?
  3. Mai apare în spațiul public că anumite chioșcuri demolate nu aveau avize. Nu știm ce avize nu aveau și nici cine era responsabil de obținerea lor, ori în ce condiții. Sunt vândute bunuri și servicii și în alte metrouri, nu acesta este subiectul. Avem vreo situație să știm cine e responsabil de acele avize, care sunt operatorii economici care nu le îndeplineau și în ce termene? Sunt niște excel-uri simple pe care managementul Metrorex ar fi trebuit să le aibe, dacă se consideră profesioniști.

Dincolo de propaganda televiziunilor cumpărate de stat, presei neindependente, deformatorilor de opinie și postacilor de partid, scandalul Metrorex, Ministerul Transporturilor și sindicate arată foarte bine de ce suntem departe de a fi un stat de drept. Foarte departe.

imagine: Pixabay