Exact. Am reusit sa termin azi-noapte pe la 3 cartea “Simbolul Pierdut”. Ultima carte care il are ca erou principal pe Robert Langdon a reusit sa provoace aceeasi dependenta ca si precedentele : “Ingeri si demoni”, “Codul lui Da Vinci”.
Romanul este realizat in acelasi mod:
- actiunea se petrece in 24 h
- romanul este plin de informatii reale, care creaza impresia ca si actiunea este reala
- acelasi tip de personaje , urmand un fir epic asemanator
Schimbarile de situatie au fost prezente in cele mai neasteptate momente, exact cand credeai ca nu se poate intampla nimic. Chiar am fost pacalit la inceputul celui de-al treilea sfert al cartii. Robert Langdon trebuia sa isi recupereze prietenul, in timp ce Inoue Sato se ocupa de prinderea personajului negativ. Rezultatul nu a fost asa, vanatorul devenind vanat.
Romanul contine o multime de informatii despre francmasonerie . Actiunea se leaga tot timpul de legatura dintre masoni si de mostenirea dreptului.
Este un roman captivant de la A-Z. Il poti termina foarte repede daca vrei doar sa vezi ce se intampla, dar daca vrei sa intelegi simbolurile si misterele prezentate vei fi nevoit sa acorzi ceva timp . Mie mi-a luat cam 12 sa termin romanul. Evident cu pauze, mai ales ca am citit ebook-ul.
In continuare voi realiza o scurta povestire ( foarte scurta) a romanului lansat in 2008 , dupa 5 ani, de scriitorul american de thrillere politiste, Dan Brown.
Robert Langdon, profesorul de simbologie de la Harvard University, primeste un apel telefonic de la asistentul unui bun prieten Peter Solomon. Acesta urmeaza sfaturile primite de la asistent si pleaca din Boston spre Washington cu un avion particular pentru a tine o prelegere.
Ajuns in Capitoliu, Langdon afla ca Peter a fost rapit de un necunoscut si ca rapitorul a fost cel care l-a adus in Washington pentru a rezolva unele enigme pentru a se putea apoteoza ( nu stiu sigur daca exista verbul). Lasand mana dreapta a lui Peter Solomon, un mason de gradul al 33-lea , plina cu indicii pe podeaua Capitoliului, Robert isi da seama ca treaba este mai multe decat serioasa si ca trebuie sa indeplineasca dorintele rapitorului pentru a-si salva mentorul.
Culmea este ca situatia devine o probleme de securitate nationala, datorita faptului ca secretele masoneriei putea fi facute publice, iar identitatea unor oameni foarte importanti avea de suferit.
De aici situatia devine cam incurcata. Mai intai Robert asculta directorul CIA-ului, Inoue Sato , si incearca sa rezolve misterele legate de piramida masonica. Arhitectul cladirii, Bellamy, un ajutor al lui Mal’akh ( personajul negativ), reuseste sa il pacaleasca pe Langdon si sa aiba incredere in el. Si Bellamy era mason. El incerca sa lupte pe doua fronturi : salvarea confratelui sau Peter si ajutorarea lui Mal’akh, in timp ce trebuia sa aiba grija si de secretele masoneriei.
Fata de celelalte romane ale lui Dan Brown, pot spune ca acesta este cel mai sobru. Nu pot spune ca sunt mai multe crime, dar sunt povestite mult mai detaliat. De la falsa asasinare a fiului lui Peter, Zacharry , la Trish asistenta sorei lui Peter Solomon, a mamei lui Peter si a catorva agenti de securitate apartinand unor departamente diferite. Toate erau victimele lui Mal’akh.
Revenim la povestire. Bellamy dupa ce isi sfatuieste ascultatorii ( Katherine Solomon si Robert Langdon) in privinta pasilor ce trebuie sa ii faca, este prins de CIA. Inoue Sato ii arata niste imagini, iar Bellamy trece de partea CIA-ului si de partea lui Robert ( fara a sti).
Situatia se complica destul de mult ( doar e roman,nu?). In final, dupa o moarte indusa , Robert Langdon , devine cel mai bulversat. Peter este salvat, insa afla cu stupoare ca rapitorul sau , cel care i-a taiat o mana, nu este altcineva decat fiul sau pierdut, fiul caruia i-a refuzat extradarea dintr-o inchisoare din Turcia.
Pot spune ca Zach si Mal’ach sunt personaje diferite aproape tot timpul , deoarece naratorul se asigura ca sunt doua personaje …pana la un timp.
Totusi, tatal sau , chiar daca a aflat adevarul, refuza sa ii spuna adevaratul cuvant/simbol/idee ce ii trebuie pentru a putea deveni un zeu. Este pacalit si moare esuand in misiunea pe care si-o cladise atatia ani.
Bulversat, Robert Langdon, primeste adevarul de la Peter Solomon, insa se prinde destul de greu. Ca in multe cazuri in roman, cel mai dificil raspuns era cel mai usor de aflat.
In ansamblu mi-a placut romanul, un roman de consum tipic american. Dupa parerea mea este sub Ingeri si demoni si Codul lui Da VInci, dar poate , in timp, imi voi schimba parerea.
Si in acest text sunt privite dintr-o pozitie neutra ( retineti : NEUTRA) , simbolurile Bisericii .
P.S. Daca nu vreti sa dormiti linistiti, cititi romanul , pe urma povestirea.
One Reply to “Impresii lectura : The Lost Symbol”
Comments are closed.