Impactul sărăciei asupra femeilor, în atenția instituțiilor europene

Impactul sărăciei asupra femeilor, în atenția instituțiilor europene

Într-un raport adoptat cu o largă majoritate, europarlamentarii solicită Comisiei Europene și statelor membre să intervină pentru a reduce inegalitățile cu care se confruntă femeile în raport cu problematica sărăciei.

Astfel, Comisia Europeană este solicitată să intervină pentru a dezvolta o strategie la nivelul Uniunii Europene, aplicabilă până în 2030, cu măsuri anti-sărăcie, în particular cu accent pe impactul pe care acest fenomen social îl are asupra femeilor.

Raportul, ale cărui măsuri propuse le includ pe cele mai jos, a fost adoptat cu o largă majoritate de către deputații europeni: 535 de voturi pentru, 18 abțineri și 79 împotrivă. Textul rezoluției este disponibil la adresa aceasta. Strategia va trebui să cuprindă ținte pentru eliminarea acestei forme de sărăcie până în 2030.

Rezoluția îndeamnă la includerea perspectivei de gen în politicile privind oamenii fără adăpost, accesul la locuire și energie. De asemenea, îndeamnă la luarea unor măsuri care să elimine discriminarea de gen în politicile fiscale și să elimine taxa pe valoare adăugată (TVA) asupra produselor sanitare folosite de femei.

Un alt aspect ține de luarea în considerare a particularităților de gen atunci când sunt reformate sistemele de pensie, astfel încât să includă și problematici specifice precum munca de îngrijire neplătită. Eurodeputații îndeamnă la folosirea unor instrumente pentru evaluarea la locul de muncă bazată pe criterii neutre din punct de vedere al genului, dar și la încurajarea măsurilor de sprijinire a antreprenoriatului în rândul femeilor, printre măsurile care țintesc eliminarea violnței de gen și asigurarea unui acces egal la piața muncii.

În urma acestei rezoluții, Comisia Europeană va trebui să pregătească un răspuns solicitării eurodeputaților, care poate includ inclusiv propunerea de rezoluție solicitată de parlamentari. Această strategie va urma procesul politic de adoptate la nivelul instituțiilor europene și statelor membre și, astfel, va ajunge un document programatic pentru politicile în domeniu din Uniunea Europeană. Este un exemplu al modului în care aleșii din Parlamentul European pot aborda probleme reale ale oamenilor și veni cu soluții.

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.