Atenționarea Agenției Europene a Medicamentului privind Omicron BA.4 și BA.5

Atenționarea Agenției Europene a Medicamentului privind Omicron BA.4 și BA.5

Într-o conferință de presă, reprezentanții Agenției Europene a Medicamentului au atras atenția asupra noului val de COVID-19 din Uniunea Europeană. Omicron BA.4 și Omicron BA.5 sunt foarte transmisibile, însă Europa este astăzi într-o situație mai bună pentru a gestiona situația, cu un număr mai ridicat de persoane vaccinate, cu acces la vaccinuri și la alte terapeutice.

EMA a redat atenționarea avută în luna aprilie 2022, transmisă împreună cu Centrul European pentru Controlul Bolilor, în care recomandă persoanelor peste 80 de ani să fie vaccinate cu un al doilea booster bazat pe vaccinurile autorizate în UE. De asemenea, persoanele vulnerabile între 60 și 79 de ani, precum și celelalte persoane vulnerabile, indiferent de vârstă, ar trebui să primească al doilea booster, atunci când rata infectării va crește.

Autoritățile europene au mai amintit că sunt oferite semne pozitive în urma rezultatelor testelor clinice ale vaccinurilor mRNA care includ printre tulpini și Omicron, ceea ce arată că perspectiva unor vaccinuri actualizate este apropiate și, folosite, acestea ar putea oferi protecție suplimentară persoanelor vulnerabile. Variantele adaptate ale vaccinurilor împotriva SARS-COV-2 ar urma să fie aprobate în luna septembrie 2022.

Europa se confruntă în această perioadă cu două crize epidemiologice care necesită atenție sporită din partea populației. Prima se referă la situația endemică și sezonieră a COVID-19, a doua la variola maimuței. În ultimele săptămâni, au crescut exponențial cazurile în ambele situații.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.