Imagini greșite: prim-miniștri, milioane de euro și libertatea de exprimare

Imagini greșite: prim-miniștri, milioane de euro și libertatea de exprimare

Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, promite un milion de euro pentru informații privind asasinarea jurnalistuluiJan Kuciak.

Scena are loc la sfârșitul lunii februarie 2018, după ce jurnalistul de investigație Jan Kuciak și partenera sa Martina Kusnirova au fost asasinați în propria casă.

Cei doi investigau nivelul corupției la nivel înalt, unde descoperiseră legături între mafia italiană, conducerea Slovaciei și fraudarea fondurilor europene.

BBC: Jan Kuciak murder: Slovak PM offers one million euro reward on appeal

Cu câteva luni înainte, prim-ministrul Maltei, Joseph Muscat, anunța o măsură similară. Era octombrie, iar prim-ministrul maltez promitea „un premiu substanțial și fără precedent” pentru informații privind uciderea jurnalistei de investigație Daphne Caruana Galizia. Era vorba de un milion de euro pentru evidențe.

Caruana Galizia fusese un puternic critic în peisajul media maltez al prim-ministrului Muscat. Aceasta găsise legături între prim-ministru și dosarele Panama Papers, implicând folosirea de conturi secrete offshore prin care erau ascunse plăți de la familia conducătoare din Azerbaijan.

Din informațiile copiilor jurnalistei, liderii maltezi au exercitat inclusiv presiuni asupra acestora pentru a susține măsura premiului, aceștia refuzând și criticând „cultura impunității”, slăbirea poliției și a justiției, fenomene observabile sub conducerea Muscat.

BBC: Malta journalist Daphne Galizia’s sons reject million euro reward

Cele două atentate la adresa libertăților fundamentale au fost transformate în recompense și exerciții de imagine de cei doi lideri ai statelor amintite, în pofida cazurilor de corupție la nivel înalt anchetate de jurnaliștii care au sfârșit astfel.

Reprezintă încălcări fără termen de comparație ale valorilor europene, ale Tratatului privind Uniunea Europeană, iar statele amintite ar trebui să intre într-un mecanism de sancționare, având în vedere că nu fac progrese nici în descoperirea criminalilor, nici în rezolvarea acuzelor cu care au venit investigatorii.

Indică grave probleme în privința capacității unor state membre ale UE de a asigura un regim democratic, bazat pe respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, în principiile statului de drept sunt sfinte.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.