Ideea Zero-Tech Day pare interesantă
Răsfoind noutățile, am găsit câteva impresii despre o provocare interesantă: Zero-Tech Day sau o zi petrecută fără a folosi tehnologia. Nu știu dacă este o mișcare populară în această direcție sau doar o metodă de a atrage atenția asupra unor riscuri pe care le au anumite tehnologii pe care le folosim în viața de zi cu zi, însă este o provocare atractivă.
Articolul inițial pleca de la câteva amenințări pe care le amplifică internetul, precum cele la adresa relațiilor sociale și a securității informatice. Sunt provocări reale, dovedite științific și în experiețele de zi cu zi. Însă Zero-Tech Day ridică o întrebare și mai importantă: cât de dependenți suntem de anumite tehnologii? Dincolo de emailuri și câteva aplicații de planificare, apar încercări precum plata cumpărăturilor la magazin, întrucât suntem obișnuiți să folosim cardul sau telefonul pentru tranzacții (adăugăm acest motiv printre cele pentru care o societate fără cash rămâne o utopie și o perspectivă riscantă).
Fără a avea nicio treabă cu campanie inițială Zero-Tech Day, am ajuns la concluzia că merită o zi fără tehnologie. Motiv pentru care îmi fac loc în calendar, după multe sute de zile (sper să nu fie mii), pentru o zi fără tehnologii. Orientativ, va fi în luna iulie (o voi anunța ulterior, când voi povesti impresiile). La fel, nu voi folosi internetul și telefonul (cu excepția răspunsurilor la apeluri urgente), plus câteva alte instrumente pe care le folosesc constant (cititorul ebook, de exemplu). Bineînțeles că îmi pun o notificare pe telefon pentru momentul în care se apropie ziua aceasta.
Așadar, timpul pentru o pauză de zi, o încercare de a fi în afara rețelei, într-un moment în care ideile transumaniste și de human enhancement nu sunt încă pe buzele tuturor persoanelor (deși propuneri precum interfața creier-computer propusă de Elon Musk și Neuralink sunt o realitate și propuneri pentru teste pe oameni în 2020).