Guvernul PNL și obsesia pentru monopolul asupra istoriei

Guvernul PNL și obsesia pentru monopolul asupra istoriei

Grupul actual de la putere vrea să aibă monopol asupra istoriei. Episodul de azi este obsesia cu scrierea „corectă” a Revoluției române din 1989 prin folosirea statului.
 
Fundamentarea desființării Institutului Revoluției nu are nicio legătură cu luarea deciziilor într-un stat democratic sau moderat autoritar. Guvernul Orban încearcă să justifice desființarea Institutului Revoluției pe criterii politice, arbitrare și abuzive spunând în stilul lui Gheorghe Gheorghiu Dej că:
 
„𝗲𝘃𝗲𝗻𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲𝗹𝗲 𝗼𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝘇𝗮𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗜𝗻𝘀𝘁𝗶𝘁𝘂𝘁 𝗮𝘂 𝘃𝗶𝘇𝗮𝘁 𝗽𝗿𝗼𝗽𝗮𝗴𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗶̂𝗻 𝘀𝗽𝗮𝘁̧𝗶𝘂𝗹 𝗽𝘂𝗯𝗹𝗶𝗰 𝗮 𝘂𝗻𝗼𝗿 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗽𝗿𝗲𝘁𝗮̆𝗿𝗶 𝗮𝘀𝘂𝗽𝗿𝗮 𝗥𝗲𝘃𝗼𝗹𝘂𝘁̧𝗶𝗲𝗶 𝗥𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗲 𝗱𝗶𝗻 𝟭𝟵𝟴𝟵 𝗺𝗲𝗻𝗶𝘁𝗲 𝘀𝗮̆ 𝘀𝗲 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗮𝗽𝘂𝗻𝗮̆ 𝗰𝗲𝗿𝗰𝗲𝘁𝗮̆𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗮𝗳𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗶̂𝗻 𝗰𝘂𝗿𝘀, 𝗱𝗲𝘀𝗳𝗮̆𝘀̧𝘂𝗿𝗮𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗼𝗿𝗴𝗮𝗻𝗲𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝗮𝗻𝗰𝗵𝗲𝘁𝗮̆ 𝗶̂𝗻 „𝗗𝗼𝘀𝗮𝗿𝘂𝗹 𝗥𝗲𝘃𝗼𝗹𝘂𝘁̧𝗶𝗲𝗶” (G4Media)
 
Chiar dacă era finanțat de stat și condus de Iliescu, IRDD desfășura o activitate documentară și științifică în mod independent. Prin natura sa, un astfel de institut, oriunde în lumea democrată, oferă alte interpretări față de puterea politică.
 
În schimb, organele de anchetă au dovedit în 30 de ani în care s-au făcut că anchetează „Dosarul Revoluției” că sunt mai degrabă buzdugane politice. Să nu uităm că „Dosarul Revoluției” a fost trimis în instanță după 30 de ani de un fost „torționar” al României comuniste într-un ultim act ca procuror general al României post-comuniste.
 
Doar în statele totalitare interpretările instituțiilor de cercetare coincid cu cele date de puterea politică. A se vedea Germania lui Hitler, Rusia sub Stalin, China post-revoluționară și Coreea de Nord, printre altele.
 
Sunt înspăimântătoare apucăturile actualilor decidenți.
 
Să spui că o entitate trebuie desființată pentru că spune altceva față de procuratură și să acționez în baza acestui raționament este un derapaj de la normele democratice și un atac asupra libertății de exprimare, pluralismului politic și libertății academice.
imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.