Corupție și taxe

Corupție și taxe

La final de an, economiștii Fondului Monetar Internațional amintesc în comunicarea publică un grafic uitat: țările corupte colectează mai puține taxe. Cele mai puțin corupte state reușesc să colecteze echivalentul a 4% mai mult din PIB în venituri fiscale față de state cu cele mai ridicate niveluri de corupție.

Plecând de la acest grafic și bazându-ne pe eșecul României în privința veniturilor din colectarea taxelor, rămâne obositoare discuție despre mecanismele prin care este obținută această corelație, dincolo de lozinci, mai ales că în 2019 nu s-a schimbat aproape nimic. Problema nu este numai la ANAF, căci dacă era doar acolo totul ar fi fost minunat de vreo 15 ani.

De la fiscalizarea și declararea veniturilor la reducerea informalității în economie, de la controale substanțiale și sancțiuni nediscriminatorii și proporționale cu nivelul de neconformitate la expertiza din instituțiile fiscale, inclusiv pe marele teme cum ar fi frauda intracomunitară în materie fiscală și mecanismele legale și abuzive sau ilegale folosite de marii contribuabili pentru evitarea taxării sau pentru evaziune fiscală, discuția despre nivelul de colectare implică în primul rând seriozitate, pregătire și urmărirea interesului public în realizarea politicilor publice.

În realitate, vedem cum lipsesc ambele elemente. Și seriozitatea și urmărirea interesului public, cu mari sectoare economice protejate de diferite grupuri politice. Unele sectoare sau probleme scapă oricine ar face rocada la guvernare, iar altele abia așteaptă să se schimbe guvernul pentru a obține niște privilegii nemeritate pe piață, uneori chiar ilegal și cu costuri plătite din taxele plătite de contribuabili. 2019 a fost anul în care aceste cazuri au fost des amintite și vizibile din toamnă.

Nu trebuie uitată discuția despre conformitatea fiecărui cetățean. Poate impozitul global pe gospodărie ar fi fost o idee bună de implementat, evident cu responsabilitatea individuală, când reprezentanții autorităților publice comit multe erori în procesele de evaluare și colectare.  Diferența dintre fapte și declarații este șocantă deseori.

În final, de ce este importantă discuția despre colectarea taxelor. În primul rând, pentru că bunurile publice necesare bunăstării costă. Nu poți să ai spitale funcționale cu administratori proști pregătiți și numiți politic, adesea cu rocada în funcție de cine e la guvernare, nu poți să ai școli care să ofere educație fără sacrificii, nu poți să ai drumuri ca în Austria, și nici solidaritate socială când statul tratează preferential anumite personae fizice sau juridice,…

sursa: IMF.org

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.