Google pregătește varianta cenzurată pentru China
Dominația Google asupra motoarelor de căutare este înspăimântătoare pentru că facilitează menținerea unui monopol asupra informațiilor furnizate. Mai mult, fiind un serviciu privat, poate decide relativ arbitrar ce conținut să furnizeze.
Avem un prim nivel de cenzură generat de ceea ce este exclus din informațiile la care are acces pentru a le urmări și de condițiile puse când îți livrează informații.
Al doilea nivel este de natură legală. Dreptul de a fi uitat reglementat în Uniunea Europeană permite eliminarea informațiilor personale din rezultatele căutărilor, acționând contrar ideii de transparență în numele confidențialității. Confidențialitatea este bună, însă apar conflicte când se intersectează cu interesul general.
Mai nou, Google vrea să se reîntoarcă pe imensa piață digitală chineză cu o versiune cenzurată a motorului de căutare, versiune din care este eliminat conținutul interzis de autoritățile guvernamentale chineze, preluând pentru piața respectivă cenzura guvernamentală (The Verge, 01.08.2018).
O astfel de practică comercială este des întâlnită, dar rămâne întrebarea dacă este posibilă și în zona de comunicare, mai ales când cel mai important motor de căutare de pe planetă decide să răspundă comenzilor politice de cenzură. Google este prezent în China pe alte domenii precum inteligență artificială, aplicații mobile, însă aici este vorba de accesul la drepturi fundamentale, pe de o parte, și de oferire a unei imagini deformate asupra realității.
Imaginați-vă, căci tot a fost un subiect recent legat de redeschidere, că Europa Liberă ar fi difuzat la radio doar subiectele agreate cu regimul Ceaușescu, iar printre subiectele cenzurate ar fi fost scrisorile venite la redacție din România.
Cum ar fi dacă, pe viitor, Google ar oferi utilizatorilor români ai motorului său de căutare informații filtrate în funcție de liniile directoare guvernamentale, eliminând subiecte ce țin de religie, drepturi, contestare, pluralism, democrație, diferite evenimente istorice?
Nu pare plăcut și acesta este unul dintre argumentele împotriva demersului despre care utilizatorul anonim care a divulgat informația spune că este în lucru din 2017. Se pare că social media mai distruge un mit în acest an, anume că poate încuraja drepturile și libertățile fundamentale, inclusiv dreptul la informare.