Flotă europeană de luptă împotriva incendiilor

Flotă europeană de luptă împotriva incendiilor

În așteptarea sezonului de incendii, Comisia European a anunțat noi măsuri de pregătire, incluzând înființarea unei flote europene de 11 avioane și 6 elicoptere de stingere a incendiilor, găzduite de mai multe state europene prin sistemul rescEU. Pentru acest sezon, riscul de incendii de pădure este estimat a fi peste medie, cu temperaturi mai mari decât media între lunile iunie și septembrie în zona mediteraneană. Totodată, vor fi mai puține ploi, în special în Europa centrală și mai multe zone mediteraneene, crescând riscurile de incendii sălbatice.

Flota europeană de luptă împotriva incendiilor se bazează pe contribuții din partea a șase state membre ale Uniunii Europene, pregătite de intervenții. Contribuțiile provind din Croația, Franța, Grecia, Italia, Spania și Sueedia.

Pe lângă acestea, activitatea de monitorizare și coordonare desfășurată de Comisia Europeană pentru sezonul de incendii 2021 include stabilirea unor noi îndrumări în domeniul prevenirii incendiile de pădure, oferirea de servicii de monitorizare la nivel european și național în domeniul bazate pe date, facilitarea schimbului de informații prin intermediul Mecanismului european de protecție civilă în timpul sezonului, facilitarea colaborării cu state non-UE în zona de prevenție a incendiilor, pregătirea noii strategii forestiere a UE care să includă aspecte ce țin de predicția, prevenirea și gestionarea dezastrelor naturale, recunoașterea în Strategia europeană privind biodiversitatea a importanței incendiilor sălbatice și altor dezastre naturale, și gestionarea sistemului de informații privind pădurile din UE.

Resurse europene disponibile în lupta contra incendiilor de vegetație și pădure

Important de cunoscut este că atunci când sistemele naționale de gestionare a incendiilor de pădure sunt depășite, statele pot solicita asistență europeană prin Mecanismul european de protecție civilă. Activat acest mecanism, Centrul UE de coordonare a răspunsului la urgențe va ccordona și finanța asistența oferită de statele membre și alte șase state participante în baza unor oferte spontane oferite de acestea pentru a ajuta statele în cauză. Un fond comun de capacități de protecție civilă este de asemenea disponibil, creat la nivel european, pentru a asigura un răspuns colectiv coerent.
Satelitul european Copernic este un alt pilon, asigurând servicii de cartografiere satelitară pentru facilitarea intervențiilor. Pe lângă acestea, există flota voluntară descrisă mai sus.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.