Sfârșitul Hong Kong-ului autonom

Sfârșitul Hong Kong-ului autonom

Hong Kong-ul autonom, protejat de normele de drept internațional vechi de decenii și cu un regim democratic, este istorie. În 2020, legea securității naționale adoptată de Beijing a asigurat asimilarea de facto a regiunii. Degeaba au încercat vreo șase-șapte ani mai mulți tineri să avertizeze în legătură cu riscurile în caz de inacțiune internațională, căci nu a existat nicio reacție din partea comunității internaționale, orice ar însemna aceasta. Protestele s-au terminat, liderii lor sunt în închisoare, Hong Kong-ul intră sub un regim totalitar.

Recent, Apple Daily, un ziar înființat în 1995 de Jimmy Lai, aflat în zona pro-democratică a spectrului politic din Hong Kong, a fost din nou subiectul raidurilor a sute de ofițeri de poliție. După raidurile din 2020, pe 17 iunie 2021, aproximativ 500 de ofițeri de poliție au fost trimiși pentru a aresta directorii publicației, indiferent de natura lor. Capetele de acuzare sunt formulate în numele legii securității naționale amintite mai sus, mai exact „complotarea cu un stat străin sau cu elemente străine pentru a pune în primejdie securitatea națională”. Este o definiție relativă, neclar fiind ce înseamnă elemente străine, complotare, sau ce este pus în primejdie din securitatea națională, mai ales când vorbim de o regiune absorbită de Beijing încălcând dreptul internațional. Apple Daily nu mai emite în limba engleză, Tacticile de boicot nu au funcționat, ziarul bucurându-se de popularitate și încredere din partea cititorilor, dar când folosești forța statului pentru arest, blocarea conturilor și alte acțiuni opresive este altă discuție.

Nici investitorii care au pariat pe supraviețuirea în aceleași condiții a centrului financiar și comercial global nu sunt într-o situație prea bună. Grupul HSBC și-a modificat termenii și condițiile pentru serviciile bancare și financiare oferite online și mobil în Hong Kong pentru cei din Hong Kong, lăsând să se înțeleagă că vor fi dificultăți, chiar posibilitatea de a nu accesa serviciile din afara orașului. Chiar dacă este încercată transformarea acestor mesaje într-un dezastru de comunicare din partea grupului financiar-bancar, apar îngrijorări cu privire la încercările de a reduce riscurile de plecare a capitalului de acolo pe fondul mișcărilor politice. Modificări similare au fost făcute și de Standard Chartered anterior, iar legislația pe securitate națională este folosită pentru a bloca activele unor foști lideri ai opoziției și ai asociaților acestora. În acest condiții, simplele modificări de termeni și condiții nu sunt chiar așa de simple.

Democrații din Hong Kong se află și în situația de a-și căuta refugiu în alte țări și de a obține alte pașapoarte. Unele mișcări pot reflecta acțiuni ilicite, Hong Kong-ul fiind cunoscut și ca un rai al infractorilor, însă problema majoră este de dată de faptul că nu vorbim doar de aceștia, ci în mare parte de ceea ce înseamnă opoziție democratică. Iar opoziția democratică nu mai are șanse politice de a ajunge la putere, mai ales după ce legea adoptată recent privind alegerile obligă la aprobarea candidaților de către Beijing.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *