Fake news unlimited
Manualul clasic de propagandă digitală a fost pus în aplicare în urma protestelor de vineri seară, continuând în zilele următoare. Conștient sau inconștient, multă lume a participat la difuzarea unor informații false, trunchiate sau, în diferite forme, manipulatoare.
Așa se face că lumea pleacă acasă cu imaginea mineriadei marcată de venirea diasporei în țară, alții cu apelurile unor politicieni externi de condamnare a violențelor și lista poate continua. Am văzut un jurnalist austriac și încă vreo doi din România răniți în anarhia creată în Piața Victoriei. Desigur, nu pot să nu întreb dacă aceștia au respectat tehnicile de relatare din zone de conflicte sau cu risc de violență. Rămâne o întrebare retorică.
Avem o posibilă reacție disproporțională a Jandarmeriei Române, însă, la rece, imaginile arată o poveste diferită: provocatori care doboară de după-amiaza jandarmii la pământ, oamenii care încearcă să treacă de gardurile Guvernului României, proprietate privată distrusă, totul în cadrul unui miting neautorizat, fără organizatori. Autoritățile competente vor clarifica această situație și, dacă e cazul, cei răniți fără vină vor fi despăgubiți, chiar dacă ajungem într-o situație absurdă în care astfel promovăm demonstrațiile politice neautorizate și desfășurate încălcând legea.
În rest, Jandarmeria Română și-a făcut treaba, nu am văzut reacții de violență absurde, din relatările din mass-media am văzut că au fost respectate cam toate etapele până la evacuarea forțată. Cert este că are nevoie de mai mult antrenament pentru situații de riots, căci a fost depășită în multe situații.
Sper ca autoritățile responsabile de protecția copilului să arunce o privire asupra părinților iresponsabili care au luat copiii fără discernământ la protest, punându-le sănătatea și viața în pericol. Astfel de situații, în care părinții își folosesc copiii, fără niciun pic de moralitate, pe post de scuturi umane, fizice sau morale, nu mai sunt întâlnite decât în zone de insurgență.
Mai avem o problemă cu izolarea protestatarilor violenți. Forțele de ordine au o serie de pași de urmărit, dar este nevoie și de cooperarea protestarilor pașnici. Din câteva clipuri video, nu am văzut cooperarea din partea protestatarilor pașnici, cu excepția cazurilor de violență extremă, când o fată de vreo 20 de ani a ajuns în spital bătută măr de alți protestatari. Din contră, am văzut clipuri cu lucruri aruncate, ziua, din spatele celor pașnici. De ce nu s-au desolidarizat o parte din protestatarii pașnici de unii violenți rămâne o întrebare. Protestele violente sunt inacceptabile, iar cei care cheamă la violență trebuie să răspundă.
Ajungem la știrile false care au circulat ulterior, unii încercând chiar să le justifice. Minciuna e minciună. Din fericire, băieții și fetele cu experiență în spart site-uri și postat mesajele adversarilor nu au descoperit metodele de falsificat clipurile video. Sper ca autoritățile să îi descopere cât mai repede și să primească anii de închisoare pe care îi merită pentru asta; au noroc că criptomonedele sunt încă anonimizate, dar se rezolvă în maxim doi ani și va fi mai greu cu finanțarea activităților criminale online și aproape nedetectabil. Însă faptul că nu au apelat la video, cu excepția editărilor și relatărilor perspectivale, nu i-a oprit să meargă pe mesaje false și pe poze din alte contexte. Propaganda a început cu imaginea din China despre care au spus că era de la Nădlac și a continuat cu o imagine cu brutalitatea polițiștilor americani despre care spuneau că sunt jandarmi români.
Mai e propaganda orientată spre exterior, dată și de partizanatul celor mai mulți comentatori politici autohtoni. În această atmosferă, nu e de mirare că se merge spre mai multă polarizare. În orice caz, norocul acum este că lumea s-a mai obișnuit dinamica politică românească, are mai multe surse de informare și poate evalua critic fiecare persoană ceea ce se întâmplă, altfel unii ar pune gaz pe foc non-stop cât timp nu sunt la guvernare, cu costuri indirecte asupra tuturor – instabilitatea politică exagerată nu face bine costurilor creditelor externe, ratingului de țară și altor indicatori, de exemplu. Are rost să plătim credite mai scumpe pentru că PNL, USR, PMP și MRÎ nu au venit în ultimii șase ani cu un program de guvernare, eventual unul realist? Doar întreb, tot propagandistic.
În final, despre noua generație. Mai apar cu propagandă externă1 și copii care nu înțeleg regulile de bază ale democrației și încalcă contractele cu statul român promovând o serie de informații false la BBC și în alte părți pe eternul dicton „justiție și dezvoltare”, care nu prea prinde la moderatorii experimentați, întăriți deja de discursul acesta din ceea ce s-a întâmplat în Turcia, Ungaria, Polonia, Rusia, unde cei de la guvernare promit justiție și dezvoltare și oferă autoritarism pe pâine. Asta nu înseamnă că nu trebuie să acceptăm unele mișcări cu dedicație din justiție și să nu punem întrebarea „mai guvernăm și noi ceva?”, dar nici să nu zicem nimic când oameni mor în închisoare din cauza relelor condiții de detenție. Oricum, viitoarea generație de persoane care distrag atenția de la ceea ce se întâmplă la guvernare cu adunări de masă are potențial.
Așteptăm următoarele știri false.
P.S.: În timpul finalei turneului de la Montreal de anul acesta, în care juca și Simona Halep, un „aprig contestar al regimului politic din România”, conform Adevărul, a reușit să întrerupă meciul cu faimoasă lozincă obscenă anti-PSD. Nu e #fakenews, ci realitate.
- și internă, dar e mai puțin importantă, căci aici se simt mai bine efectele politicilor greșite [↩]