Expert OECD despre situația din România

Expert OECD despre situația din România

România intră în rândul exemplelor negative pentru studenții de științe politice din întreaga lume privind discuțiile despre curțile constiționale.

Atunci când vor discuta despre valoarea curților constiționale în procesul de democratizare, va fi oferit exemplul Balcanilor în care curțile constituționale iau decizii care contravin principiului independenței justiției și echilibrului puterilor în stat. Și urmează răspunsurile la întrebarea de ce are loc acest fenomen, răspunsuri care încep cu structura corupției în Balcani, rețelele de patronaj și clientelism, etc.

Ziare.com a publicat răspunsurile date de un expert OECD privind corupția, de fapt ale coordonatorului grupului de lucru din cadrul organizației pe acest subiect, prin interviul luat de Ioana Ene Dogioiu, editor senior al publicației online. Găsiți interviul aici, inclusiv originalul în limba engleză. Redau trei puncte:

Drago Kos, coordonatorul grupului de lucru privind corupția din cadrul OECD (specialist în drept, de asemenea):

  • Recenta decizie a CCR contravine in mod evident echilibrului puterilor in stat in tara dvs si acestei independente a sistemului judiciar. Nu pot evita sentimentul ca este o actiune intentionata, cat timp am mai vazut asemenea stranii interferente ale unor curti constitutionale din Balcani in lupta anticoruptie in ultimii ani.

  • In principiu, e foarte simplu: actualul guvern al Romaniei nu vrea sa continue lupta impotriva coruptiei la nivel inalt – o lupta intruchipata de DNA – sa continue si face orice pentru a gasi o scuza in acest sens. Este o teribila greseala: poporul roman a dovedit deja ca intelege ce se intampla si o va dovedi din nou.

  • Colegii mei de la GRECO nu au nevoie sa-i apar eu, dar vreau sa spun ceva: ministrul vostru al Justitiei va invata curand, intr-un mod dur, ca este intr-o mare eroare. Imi pare rau ca imaginea tarii are de suferit din cauza declaratiilor lui impulsive. Si sa nu uitam: nu doar GRECO, ci si alte organizatii internationale asteapta de la Romania sa garanteze independenta procurorilor si a sistemului judiciar.

Interviul conține și o secțiune despre problematica achitărilor, o dovadă că justiția funcționează, și alte răspunsuri la întrebările și discursul clasic împotriva anticorupției din România.

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.