Europenii sunt optimiști față de viitorul UE
În timp ce atitudinea măsurată de sondaje față de viitorul UE rămâne pozitivă și optimistă la nivelul Uniunii Europene, răspunsurile date în România arată o altă situație cel puțin din punct de vedere socio-economic.
La nivelul UE, 66% dintre respondenți au o atitudine pozitivă față de viitorul UE. Optimismul cu privire la viitorul UE a atins cel mai înalt nivel din 2009, iar încrederea în UE rămâne la cel mai ridicat nivel din 2008 până în prezent. Sprijinul pentru moneda euro rămâne stabil la cel mai ridicat nivel înregistrat din 2004 până în prezent. Eurobarometrul indică și o îmbunătățire semnificativă a percepției asupra situației economiilor naționale.
Trecând peste creșterea neîncrederii în rândul respondenților români față de modul în care UE a răspuns la pandemia COVID-19 (35%), situația economică indică cele mai mari dificultăți. 64% dintre români consideră situația economică din țara lor ca fiind proastă comparativ cu doar 58% din cetățenii UE. 41% consideră situația financiară din gospodăria lor ca fiind proastă, față de 24% la nivelul UE. Doar 50% dintre respondenți consideră că au o situație bună în privința locului de muncă.
Mult peste nivelul omolog de la nivelul UE, românii au următoarele perspective pentru următoarele douăsprezece luni:
- 33% consideră că situația economică din țară se va înrăutăți (29% la nivelul UE);
- 39% consideră că situația pe piața forței de muncă se va înrăutăți (25% la nivelul UE);
- 28% consideră că situația economică în UE se va înrăutăți (23% la nivelul UE);
- 26% consideră că situația personală în privința locului de muncă se va înrăutăți (9% la nivelul UE).
Se remarcă câteva diferențe în privința preocupărilor față de probleme naționale. Respondenții români consideră sănătatea și inflația/creșterea prețurilor/nivelului de trai ca fiind principalele provocări în acest moment, aflându-se în prim-planul a 32, respectiv 30% dintre respondenți. Acestea sunt urmate de situația economică (29%) și pensiile (16%). La nivelulul UE, principalele cinci preocupări principale sunt similare, dar cu procente mai reduse în cazul unora – șomajul și schimbările climatice intră în top 5 preocupări.
Mai multe detalii despre optimismul față de viitorul UE sunt disponibile în comunicatul Reprezentanței Comisiei Europene în România (link).