Europarlamentarii români și Facebook

Listă cu actualizările europarlamentarilor din România

sursă imagine: Botond Horvath / Shutterstock.com

Am creat o listă publică pe facebook cu paginile de facebook ale europarlamentarilor români, disponibilă la adresa: facebook.com/lists/10202631844829623. S-ar putea să fie o listă utilă pentru cei care vor să monitorizeze sau să evalueze calitatea și coerența informațiilor diseminate de membrii PE aleși de către români pe 25 mai 2014. România are 32 de membri în Parlamentul European, fiind a șaptea țară din Uniunea Europeană în funcție de acest număr, metoda de calcul fiind bazată, în special, pe populația țării.

81% dintre europarlamentarii români au pagină Facebook

Câteva precizări pe care le fac:

 • au fost căutate paginile tuturor europarlamentarilor români, în funcție de lista acestora, disponibilă pe site-ul PE.
 • în cazurile în care rezultatele căutării publice a paginilor prin intermediul motorului oferit de Facebook au indicat existența a două pagini: fan page  și profile page, am adăugat în listă pagina.
 • în cazurile în care rezultatul oferea doar pagină tip profil, profilul a fost adăugat în listă.

Comunicarea constantă prin Facebook rămâne problematică

Câteva concluzii generale pe care pot să le trag în urma acestui exercitiu:

 • majoritatea europarlamentarilor au pagini facebook, câțiva nu au pagini, dar au grijă ca actualizările să le fie publice, astfel încât rămâne posibilitatea opțiunii de follow pentru pagina tip profil;
 • actualizarea acestora rămâne o problemă, existând pagini neactualizate de luni de zile, altele neactualizate de câteva săptămâni și o parte, minoritară, în care se pune accentul pe diseminarea informațiilor pe facebook;
 • pe majoritatea paginilor este specificat faptul că paginile respective sunt oficiale; de asemenea, sunt indicate alte modalități de contact;
 • doar șapte europarlamentari au marcate paginile ca fiind verificate, în urma procedurii oferite de facebook, un semn care dovedește autenticitatea acestora.

Întrebări care își așteaptă răspunsul

Desigur, exercițiul poate fi continuat cu răspunsurile la alte întrebări:

 • Câte pagini ale europarlamentarilor români sunt actualizate constant?
 • Ce tip de conținut este preferat pentru a fi diseminat?
 • Cum arată clasamentul în funcție de numărul de fani? Dar în funcție de impactul postărilor?
 • Cum arată împărțirea pe grupuri politice prin raportarea la activitatea de pe rețelele sociale?
 • Sunt prezenți pe alte rețele sociale? Îmi vine în minte Twitter, unde sunt prezenți câțiva.

Concluzionând, menționez că am făcut această analiză pornind de la niște actualizări ale membrilor Congresului Statelor Unite de pe Tumblr. Știind că Facebook este principala rețea de socializare din România, iar interacțiunea rămâne cea mai mare, am zis să încep cu FB. Nu am așteptări cu privire la prezența unui număr ridicat de europarlamentari pe Twitter, YouTube sau alte rețele.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Europarlamentarii români și Facebook”

Comments are closed.