După doi ani de arest, a fost condamnat pentru subminarea puterii de stat

După doi ani de arest, a fost condamnat pentru subminarea puterii de stat

Li Heping este avocat pentru drepturile omului, cu o experiență de decenii în activitatea sa, cu o evoluție profesională admirabilă. Este partener într-o firmă de avocatură din Beijing. Este căsătorit și are doi copii. Activitatea sa în mișcarea pentru drepturile omului l-a pus în situația de a apăra în fața autorităților creștini aflați în ilegalitate, practicanți Falun Gong, scriitor dizidenți, victime ale abuzurilor autorităților și nu numai. Li este membru al bordului editorial al Chinese Law and Religion Monitor și a primit numeroase premii și distincții internaționale pentru activitatea în domeniu. A format și o mică organizație informală anti-tortură care enervează autoritățile.

În ultimii zece ani, Li Heping a trecut prin numeroase probe: intimidări, amenințări, răpiri, bătăi, electroșocuri și probabil alte comportamente inumane aplicate. Greșeala lui a fost că a contestat puterea, fiind un activist pentru drepturile omului. Câțiva ani buni a fost sub supraveghere și a mai dispărut din când în când.

În ultimul episod, cel al represaliilor din 9 iulie 2015 ale forțelor de securitate asupra apărătorilor drepturilor omului, Li Heping a fost răpit de acasă și arestat. La fel și asistentul său, dar nu au fost singurii care s-au aflat în această ipostază. Acum câteva zile, Li a fost condamnat după doi ani de arest. Care este acuzația? „Subminarea puterii de stat”.

Drepturile lui Li Heping garantate de standardele internaționale, în special de dreptul internațional, respectul tuturor cetățenilor garantat de Constituțiia Chinei și drepturile garantate de Codul de procedură penală al Republicii Populare Chineze au fost încălcate în această condamnare.

Strict în procesul condamnării, vorbim de:

  • dreptul la un proces corect;
  • dreptul la o apărare adecvată;
  • dreptul de a avea un avocat prin propria alegere;
  • dreptul la apel în calendarul permis de legea chineză.
sursa imagine: China-EU/Shutterstock.com

Uniunea Europeană solicită eliberarea lui Li Heping, renunțarea la toate acuzațiile împotriva apărătorilor și avocaților drepturilor omului în conexiune cu represiunea din 9 iulie 2015 și eliberarea acestora, precum și respectarea de către autoritățile chineze a obligațiilor pe care le are în temeiul dreptului internațional.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.