Două puncte: prețurile la gaze naturale pentru consumatorii casnici

Prețurile la gaze naturale pentru consumatori casnici

Inițial, am crezut în buna credință a relatărilor unor persoane privind situația prețurilor la gaze naturale, trecând peste faptul că am plătit facturi pe timp de iarnă în trei state membre ale UE diferite în ultimii patru ani. Dar apar câteodată informații false prin care este distorsionată realitatea în diferite scopuri.

I. Prețurile la gaze naturale pentru consumatorii casnici

  • România este unul dintre statele membre ale Uniunii Europene cu cele mai mici prețuri la gaze naturale pentru consumatorii casnici, recunoscând trendul crescând în ultimii ani. Toate datele sunt disponibile pe portalul Eurostat.
  • Mai mult, în aceste prețuri pentru consumatorii casnici, în cazul României, se afla unul dintre cele mai ridicate procente de taxe plătite de consumatorii casnici pentru gazele naturale în a doua parte a anului 2017, peste 40%. Doar Suedia, Olanda și Danemarca ne depășeau la taxe.
  • Despre prețurile de producție și tranzacționare, specialiștii ar trebui să vorbească, nu e printre domeniile mele de interes. La fel și despre managementul resurselor.
sursă grafic: Eurostat

II. Formarea prețului la gaze naturale

În principiu, nu e bine să compari mere cu pere. Altfel spus, evoluția costului de producție cu evoluția costului final pentru diferite categorii de consumatori este doar o comparație de dragul comparației. Nici cu diferite forme în care este vândut. Nu că ar fi simplu, dar sunt n factori care intră în discuție, plecând de la celebră relație dintre factorii de la cerere ș de la ofertă, ajungând la structura piețelor, regimuri fiscale, reglementare, evenimente și nu numai. Iar acești factori se întâlnesc la producție, transport, stocare, distribuție și furnizare.

 

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.