Două întrebări politice despre funcționarea la nivel înalt a statului

Două întrebări politice despre funcționarea la nivel înalt a statului

Dacă se întâmplă ceva zilele acestea la New York, România rămâne fără președintele și vicepreședintele CSAT, întrucât atât președintele Klaus Iohannis, cât și prim-ministrul Viorica Dăncilă sunt prezenți sunt în plimbare, fără vreun obiectiv care să ofere livrabile.

Alți doi membri ai CSAT, Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, și Ramona Mănescu, ministrul Afacerilor Externe, sunt tot la New York, în același context. Acestora mai adăugăm ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care nu este în CSAT. Dacă nu ar fi fost decizia CCR de săptămâna trecută, un alt membru CSAT, Mihai Fifor, ministrul Afacerilor Interne, ar fi fost la New York.

Avem președintele Senatului, Teodor Meleșcanu, al doilea om în stat, care încă este în România. Probabil și al treilea om în stat, președintele Camerei Deputaților, absolvent de Drept la Universitatea Ecologică, este și el prin țară.

Dar cum este posibil ca leadershipul bicefal al Executivului să fie în același timp la New York, împreună cu încă trei miniștri și ce consilieri prezidențiali și consilieri de stat mai sunt prin delegații? Le-a oferit cineva informații despre riscurile pe care le presupune această formulă de deplasare, vreo notă de la consilieri sau servicii, orice? Au ce face? Din agenda publică prezentată, prim-ministrul nu avea de ce să facă această deplasare, fiind inutilă.

Mai mult, aflăm că prim-ministrul Dăncilă, în plimbările la New York, sabotează îndeplinirea atribuțiilor constituționale ale președintelui.  Deși președintele este reprezentantul statului, cu largi atribuții în politica externă, „surse guvernamentale” recunosc că de fapt asta face prim-ministrul Dăncilă la New York. Fără să își cunoască atribuțiile, spune altceva, dar de fapt arată că sabotează îndeplinirea atribuțiilor președintelui. Din nou, cum e posibil?

Legat de prima și a doua observație, mă uit cum Polonia, Ucraina sau Franța nu au ajuns niciodată în trecutul recent atât de jos în reprezentarea externă la cel mai înalt nivel politic, în care prim-ministrul sabotează președintele prin acțiuni de imagine și discursuri goale de conținut. Mateusz Morawiecki, Oleksiy Honcharuk sau Edourd Phillipe guvernează țara cât timp președinții lor îi reprezintă la New York. Regina Marii Britanii nu îl sabotează pe Boris Johnson, la fel cum van der Bellen nu o sabotează pe Brigitte Bierlein, deși au afilieri politice diferite.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.