Două întâmplări cu Rusia și securitatea euroatlantică

Două întâmplări cu Rusia și securitatea euroatlantică

Presa internațională a evidențiat în ultimele zile două cazuri care evidențiază amenințarea din partea Rusiei la adresa securității altor state, legate de cooperarea în zona de intelligence în privința așa-zisei interferențe în alegerile din Statele Unite și de vulnerabilitățile infrastructurii critice a Regatului Unit.

  1. Intelligence-ul olandez și implicarea Rusiei în campania din SUA

Reuters: Surse anonime din mediul de intelligence din Olanda și din Statele Unite indică faptul că agenția olandeză AIVD a spionat grupul rus despre care se crede că a fost în spatele hăcuirii Partidului Democrat din Statele Unite înainte de alegerile americane.

AIVD ar fi obținut accesul la sediul grupului moscovit Cozy Bear între 2014 și 2017, grup despre care se crede că a hăcuit Partidul Democrat și că are legături cu guvernul rus, informând CIA și NSA, contribuind totodată la investigația FBI privind posibila interferență rusă în competiția electorală din 2016.

2.  Riscurile Regatului Unit în zona infrastructurii naționale critice

The Telegraph: Secretarul Apărării din Regatul Unit a avertizat că Moscova ar putea cauza mii de morți în Regatul Unit cu un atac care ar paraliza infrastructura și furnizarea de energie. Conform oficialului britanic, Rusia ar fi cercetat infrastructura națională critică și cum este conectată cu furnizarea continentală.

Gavin Williamson a spune amenințarea este reală, iar Rusia ar putea să acționeze în direcții pe care „orice altă națiune le-ar considera complet neacceptabile”, cauzând haos în țară.

sursa imagine. Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.