Despre Young Med Voices Plus: în dialog despre participarea tinerilor în cooperarea mediteraneană

Despre Young Med Voices Plus: în dialog despre participarea tinerilor în cooperarea mediteraneană

Young Med Voices Plus (YMV+) este o rețea de policy advocacy, o inițiativă pilot la nivelul Uniunii Europene ce a reunit la un prim dialog cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/vicepreședintele Comisiei Europene Federica Mogherini 36 de tineri din Uniunea Europeană, Orientul Mijlociu și nordul Africii. Este o rețea formată de tineri activi și interesați de politica cooperarea dintre UE și MENA, fiind prezenți tineri jurnaliști, politicieni, antreprenori sociali, practicieni, printre categoriile profesionale reprezentate.

Dialogul din 23 martie a fost organizat de Fundația Anna Lindh și Forumul European de Tineret, vocile tinerilor aducând în fața decidenților aspectele convergente și prioritățile comune identificate. Raportul din primul an privind situația implementării Strategiei globale a Uniunii Europene amintește această inițiativă la capitolul privind diplomația publică, amintind contribuția rețelei în sporirea participării tinerilor și construirii unei rețele de formatori de opinie cu conștiință europeană în regiune.

sursa imagine: Anna Lindh Foundation/Flickr

Făcând parte din cei doisprezece tineri europeni care au luat parte la dialog și continuând cooperarea pe tematici privind regiunea mediteraneană în cadrul acestei rețele, am luat legătură cu doi colegi, din MENA și din UE, pentru a discuta mai mult despre ce este Young Med Voices Plus, ce a făcut și ce își propune. Redau mini-interviurile realizate:


Interviu cu Murray Hawthorne, membru al rețelei din Regatul Unit

Primul dintre aceștia este Murray Hawthorne, membru al rețelei Young Med Voices Plus (YMV+) din Regatul Unit, și susținător al cooperării în regiunea mediteraneană, cu o experiență de ambele sale părți. Întrebările adresate acestui se referă la ceea ce este și ce își propune să devină YMV+, care sunt principalele provocări la nivel regional și ce pot face tinerii în această direcție. Murray a răspuns la câteva întrebări despre acest proiect:

M.B.: Poți să ne oferi o idee despre sumară despre ce este YMV+?

M.H.: YMV+ este o rețea de apărători și susținători din variate domenii care lucrează împreună pentru a realiza politici pentru tineri. Lucrăm cu Comisia Europeană, Serviciul European de Acțiune Externă, dar și cu alte organizații precum Banca Mondială sau British Council pentru a ne asigura că tinerii sunt auziți și au contribuții în realizarea politicilor.

M.B.: Cum ar putea instituțiile europene și alte instituții și organizații regionale să îmbunătățească parteneriatul și activitatea privind cooperarea regională, considerând atât impactul asupra oamenilor, cât și asupra organizațiilor?

M.H.: Organizațiile internaționale trebuie să își îmbunătățească modalitatea în care comunică cu cetățenii. Multe dintre ele desfășoară o activitate briliantă pentru îmbunătățirea vieților oamenilor, dar înțelegerea acestora la nivelurilor de bază nu este evidentă. Să luăm ca exemplu Brexitul: unele dintre regiunile careu au votat „Leave” în cele mai mari numere sunt printre zonele în care investițiile UE au avut cel mai mare impact. Cred că dacă organizațiile internaționale ar putea îmbunătăți înțelegerea de către oameni a acestora, ar merge mult spre îmbunătățirea cooperării.

M.B.: Dintr-o perspectivă personală, care sunt principalele provocări din spațiul mediteranean?

M.H.: Din perspectiva personală, lipsa înțelegerii între cele două părți ale Mediteranei este cea mai mare provocare pe care o întâlnim. Am fost norocos să locuiesc în Maroc pentru un an, ceea ce mi-a deschis ochii și a făcut clar pentru mine cât de multe avem în comun. Mi-a schimbat perspectiva și cred că trebuie să ne asigurăm că mai mulți oameni din Europa au oportunitatea să învețe din și împreună cu regiunea MENA.

M.B.: Ce pot face tinerii în direcția aceasta și ce rol joacă YMV+?

M.H.: Tinerii nu trebuie să se teamă să se ridice pentru ceea ce cred în, ceea ce de multe ori este o societatea egală, inclusivă și deschisă. YMV+ poate ajuta tinerii prin asigurarea unei platforme prin care vocea lor este auzită de factorii de decizie influenți, dar și prin susținerea unei rețele crescânde de tineri activi care pot învăța unii de la alții în întreaga regiune.

M.B.: Unde veți rețeaua YMV+ în viitor?

M.H.: Văd YMV+ ca o rețea de tineri apărători și susținători („advocates and campaigners”) în întreaga regiune, care au o reputație puternică pentru îmbunătățirea politicii de tineret în organizația internațională. Sper ca rețeaua să se extindă dincolo de instituțiile UE de îndată ce mai multă experiență a fost căpătată de membrii ei.


Interviu cu Ruba Salaheddin, membră a rețelei din Liban

Din Liban, Ruba Salaheddin, membră a rețelei Young Med Voices+, a răspunde unor întrebări YMV+, despre depășirea obstacolelor actuale și despre așteptările privind viitorul rețelei.

M.B.: Ce este YMV+ și, din punctul tău de vedere, de ce este necesară inițiativa?

R.S.: YMV+ este o rețea de voci tinere ce își propune să sprijine tinerii și să întărească o cultură a dialogului, să modeleze discursurile media și chestiunile publice, să creeze o înțelegere împărtășită cu tinerii din regiunea mediteraneană pe subiecte ce țin de rezolvarea îngrijorărilor commune din comunitățile acestora. Este o platformă în care tinerii pot aduce multe subiecte în discuție.

M.B.: În martie 2017, tineri lideri din zona mediteraneană s-au întâlnit cu HR/VP Federica Mogherini. Ce mesaje au transmis aceștia?

R.S.:  În martie 2017, Înaltul Reprezentant Federica Mogherini a ascultat discuțiile oneste și deschise, unde participanții au folosit oportunitatea pentru a împărtăși din expereinețe personale, identificând provocări comune și sugerând soluții concrete, precum și arii de acțiune.

M.B.:  Cum pot tinerii depăși provocările curente, incluzând stereotipuri și narative, și crea punți de legătură?

R.S.: Este necesară prezența lor și sprijinul acestora, astfel încât vocile tinerilor de astăzi să producă schimbări adevărate, astfel încât să fie un pilon în orice țară. Prin urmare, investițiile în tineri sunt în ziua de astăzi calea de succes prin care indivizii și țările se pot ridica la diferite niveluri. Crearea de punți de legătură între oameni din culturi diferite, din țări diferite, și cu preocupări diferite  va fi elementul care va produce schimbarea și modalitatea de a găsi un teren comun. Și pentru ca asta să se întâmple, YMV+ a aranjat întâlniri pentru a se aduna și a aduce subiecte la lentila microscopului, și a conecta puncte de vedere.

M.B.:  În câteva luni, YMV+ va împlini un an de la întâlnirea inaugurală. Poți descrie câteva activități în care inițiativa a fost implicată?

R.S.: În curând, YMV+ va celebra un an de la întâlnirea inaugural. Influenceri din regiunea MENA au întâlnit HR/VP Federica Mogherica Mogherini în Bruxelles în martie și mai, apoi alte câteva întâlniri au avut loc mîn București și alte orașe. De atunci, întâlnirea dintre YMV+-iști nu s-a oprit.

M.B.: Care sunt așteptările tale privind viitorul YMV+?

R.S:: Pentru viitorul YMV+, un nou cadru de cooperare este anunțat pentru a sprijini extinderea Young Med Voices Plus, incluzând un exercițiu de cartografiere la scară largă pentru a interconecta structuri și platforme existente de participare a tinerilor din Europa și MENA. Noul cadru va fi central în stabilirea, până în 2020, a primei platforme regionale de acest fel, care combină procese de dialog structurat la nivel de tineret cu schimburi virtuale și initiative de networking innovative, cu scopul atingerii unor voci tinere diverse și marginalizate din zona mediteraneană.


Anna Lindh Foundation/Flickr

Le mulțumesc pentru răspunsurile oferite și folosesc oportunitatea intervievării acestora pentru a comunica mai mult despre ceea ce face UE în vecinătatea sa, despre sprijinul tinerilor și despre acțiunile acestora.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.