Donald Tusk a fost reales președintele Consiliului European

Donald Tusk a fost reales președintele Consiliului European

Pe 9 martie, a fost distrus încă un mit, acela că președintele Consiliului European ar trebui să aibă susținerea statului în care și-a dezvoltat cariera politică. Este cazul lui Donald Tusk, reconfirmat președinte al Consiliului European.

Fostul prim-ministru polonez a avut acest mandat în ultimii doi ani și jumătate, însă acum a avut opoziția tocmai a Guvernului Poloniei, care, prin Beata Szydlo, s-a opus reconfirmării, motivele fiind cele de politică internă. De altfel, reacția mass-mediei poloneze cu privire la știrea realegerii lui Donald Tusk în fruntea Consiliului European este critică în general.

Se pare că nu suntem singurii care duc conflictele interne pe plan european în ultimul timp. Faptul că de la vorbe la fapte este un drum lung a fost dovedit și singura voce de opoziție la realegere, respectiv a Poloniei.

Este de dorit un consens cât mai larg asupra deciziilor politice de la nivelul Uniunii Europene, însă având 28 de state apar evident divergențe. Cazul celui care a fost aștept ani prim-ministru al Poloniei și care nu a obținut sprijinul Guvernului Poloniei la realegere arată că se poate și altfel, poate chiar mai democratic dintr-o perspectivă personală. Conservatorii din PiS au propus chiar o altă persoană, un membru al Parlamentului European, pentru această poziție.

sursa imagine: Donald Tusk/Shutterstock.com

Donald Tusk este al doilea președinte permanent al Consiliului European, ceea ce nu este suprinzător având în vedere faptul că este o instituție nouă în forma actuală. Tratatul de la Lisabona prevede faptul că președintele Consiliului European este ales cu dublă majoritate pe un mandat de doi ani și jumătate cu posibilitatea unei reînnoiri.

Din 2009 până în 2014, acest mandat a fost deținut de Herman von Rompuy, ulterior de Tusk. Astfel, de la 1 iunie 2017 până pe 30 noiembrie 2019, acesta își va continua mandatul în urma realegerii.

De precizat că a fost reconfirmat ca președinte al summitului zonei euro, „Euro Summit”, o instituție informală, funcțională de ceva timp, ce reunește liderii statelor membre din zona euro.

Rolul președintelui Consiliului European este de a prezida întâlnirile acestei instituții și de a-i ghida activitatea. Totodată, acesta asigură reprezentarea externă a Uniunii Europene la nivelul său pe subiecte ce țin de politica externă și de securitate comună a Uniunii.

Tusk este primul oficial de rang înalt al Uniunii Europene (exceptând comisarii propuși de fiecare stat membru) venit din rândul ultimelor procese de lărgire a Uniunii Europene spre est. Este născut în Gdańsk, în anul 1957, istoric de profesie și cu o largă activitate de opoziție față de regimul comunist în perioada de dinainte de 1989.  După căderea regimului, a fost membru al Parlamentului, a inițiat o serie de partide centriste, iar în 2007 a devenit prim-ministru, remarcându-se prin politicile care au făcut ca economia Poloniei să crească cu 20% în perioada crizei.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.