Document de reflecție privind viitorul bugetului UE

Document de reflecție privind viitorul bugetului UE

Pe 28 iunie 2017, Comisia Europeană a ieșit cu un document de reflecție privind viitorul bugetului Uniunii Europene. Lansarea unei dezbaterii asupra viitorului finanțelor europene a fost anunțată de câteva săptămâni, iar acum avem ocazia să vedem care sunt principalele scenarii cu privire la susținerea financiară a colosului numit UE. Documentul prezentat de comisarii Günther H. Oettinger și Corina Crețu se bazează pe raportul „Finanțarea viitoare a UE”, pregătit de un grup la nivel înalt instituit de Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul European, prezidat de Mario Monti1.

Bugetul UE reprezintă mai puțin de 1% din veniturile Uniunii și aproximativ 2% din cheltuilelile publice ale Uniunii Europene. Altfel spus, după cum amintește raportul, „pentru fiecare 100 EUR câștigați, fiecare cetățean european plătește în medie 50 EUR sub formă de impozite și contribuții sociale, din care doar 1 EUR este vărsat pentru finanțarea bugetului UE”. În 2016, bugetul anual al UE a fost de 155 de miliarde de euro, în timp ce cheltuielile publice ale statelor membre au fost de 6.906 de miliarde de euro. De asemenea, putem menționa scăderea dimensiunii bugetului UE ca procent din venitul național brut. Dacă media pentru perioada 1993-1999 a fost de 1,18%, pentru 2014-2020 aceasta este de 0,98%.

Este interesant că valoarea adăugată a fondurilor structurale și de investițții europene se vede cel mai bine în statele nou aderate ca procent în cadrul investițiilor publice ale acestora în ultimii ani.

Finanțarea bugetului UE se bazează, în principal, pe ceea ce poartă denumirea de resurse proprii, respectiv:

 • contribuțiile din partea statelor membre, bazate pe nivelul veniturilor lor, măsurat cu ajutorul venitului național brut (VNB);
 • contribuțiile bazate pe taxa pe valoarea adăugată (TVA);
 • taxele vamale percepute la frontierele externe ale Uniunii.

Primele două categorii alimentează aproximativ 80% din bugetul UE.

Câteva întrebări principale sunt puse în documentul de reflecție privind viitorul finanțelor UE:

 1. Pe ce aspecte ar trebui să pună accentul viitor buget al UE?
 2. Cum ar trebui să funcționeze viitorul buget al UE?
 3. Care vor fi sursele veniturilor care vor sprijini politicile UE?
 4. Care este calea de urmat?

Documentul de reflecție oferă o descriere sumară a fiecărui scenariu expus în Carta privind viitorul Uniunii Europene din perspectiva finanțelor Uniunii. În urma dezbaterilor care vor continua inclusiv în a doua parte a acestui an, Comisia Europeană va pregăti o serie de propuneri pentru viitorul cadru financiar multianual.

Aș aminti principiile-cheie privind reforma bugetului UE:

 • valoarea adăugată a UE;
 • responsabilitatea bazată pe control democratic, transparență și bună gestiune;
 • o mai mare flexibilitate într-un cadru stabil;
 • norme simplificate pentru reducerea birocrației și a normelor de execuție.

Recomand urmărirea propunerilor în funcție de fiecare scenariu (link către document). Totodată, recomand urmărirea acestui document de reflecție după urmărirea documentului principal publicat în martie 2017. O anexă a documentului include implicațiile pentru domeniile majore de cheltuieli ale UE potrivit celor cinci scenarii.

O preocupare importantă a Comisiei Europene vizibilă în acest raport este impactul bugetar al ieșirii Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, ceea ce va slăbi bugetul Uniunii în lipsa unor alternative.

Să vedem în ce direcție va merge Uniunea Europeană. Cu excepția unor dezbateri limitate în mediul academic și în instituțiile de specialitate, subiectul este neatins de multă lume în România. Să vedem care va fi mixul care va descrie viitorul Uniunii Europene.

 1. Raportul publicat de grupul la nivel înalt este disponibil aici. Din grup au făcut parte Mario Monti, Daniel Dăianu, Clemens Fuest, Kristalina Georgieva, Ivailo Kalfin, Alain Lamassoure, Pierre Moscovici, Ingrida Šimonytė, Frans Timmermans, Guy Verhofstadt []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.