Marea problemă cu discursul lui Erdogan

Marea problemă cu discursul lui Erdogan

După o lovitură de stat, reușită sau nu, există o mare zonă gri, în care este dificil să spui cine sunt învingătorii și cine sunt învinșii. Discuțiile despre cui folosește și de ce s-a întâmplat pot fi puncte de plecare, dar nu fără înțelegerea dinamicii politice actuale și modul în care ajunge la firul ierbii.

Schimbările de regim sunt printre cele mai interesante fenomene din spectrul științe politice. Lovituri de stat, revolte, revoluții, războaie civile și nu numai conturează modul în care evoluează statele. Pentru ca situația să fie mai greu de explicat, numărul de actori implicați este ridicat, iar fenomenele implică și o doză de irațional.

sursa imagine: Beware! Ideology / Shutterstock.com

Personal, nu aș neglija tradițiile explicative în care este pus accentul pe discurs și pe ideologie. Discursul nu înseamnă neapărat ideologie, însă poate da naștere unui discurs ideologic. Iar discursul ideologic este totalitar. Face, desface, explică, creează, influențează, dirijează, răspunde unor nevoi și naște alte nevoi.

Marea problemă cu discursul lui Erdogan este că îți spune atât de bine cine este „dușmanul”, cine sunt simpatizanții lui, cum arată, ce fac și unde sunt, și cum amenință accesul la resurse.

Nici nu contează în acest motoraș pornit că acesta nu a fost participant și nu avea cum să fie implicat fizic. Nici cu contează că este aproape imposibil să dai o lovitură de stat prin intermediul telecomunicațiilor pe care le urmărești ca stat. Sau că este de-a dreptul dubios să fie identificați atât de ușor și repede cei 2.700 de dușmani destituiți din nejustiția turcă.

Dar Erdogan este convingător în raport cu milioanele de simpatizanți ai săi cu privire la existența acestui inamic extern, construit viu, aflat într-o altă dimensiune, una la care știe toată lumea că este cam imposibil de ajuns, dar în privința căreia poți să cultivi un real discurs instigator la ură. Este atât de departe, dar, paradoxal, printre populație, posibil printre vecini, printre cei pe care îi întâlnești pe stradă.

Modelul a fost aplicat în multe locuri. În unele locuri a ținut, în alte locuri nu. Poți să îl folosești în scopuri nobile sau în scopuri demonice.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.