Comisar european: Internetui nu poate fi în afara statului de drept
Pe 26 septembrie, la Berlin, Comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Věra Jourová, a ținut un discurs despre discursul instigator la ură, în prezența Ministrului german pentru justiție și protecția consumatorilor, Heiko Maas.
Cred că este relevant să apară mesajele transmise și în spațiul online românesc, mai ales că se pare că libertatea absolută de exprimare pe internet pare să fie înțeleasă greșit de mulți co-utilizatori ai spațiului web. Sunt împotriva cenzurii, însă libertatea de exprimare nu înseamnă posibilitatea de a instiga la ură.
Acum câteva zile am fost martorii unei scene în care deputatul PRU Sebastian Ghiță incita la ură, instiga la violență și amenința cu violența persoanele care se foloseau de libertatea de exprimare pentru a protesta. Deci unele mesaje sunt relevante dincolo de spațiul web.
Uniți împotriva discursului instigator la ură în rețea: unde ne situăm?
Am încărcat o traducere a discursului la adresa următoare: Uniți împotriva discursului instigator la ură în rețea: unde ne situăm?
Selectez din discursul comisarului european:
- Angajamentul nostru este să furnizăm o schimbare astfel încât oamenii nu vor trebui să trăiască în frică și să ne asigurăm că internetul rămâne un loc al expresiei democratice și libere, unde legile și valorile europene sunt respectate.
- În urma Brexitului și campaniei prinse împotriva străinilor care trăiesc în Marea Britanie, dar de asemenea comportamentelor rasiste din alte părți, societatea civilă și autoritățile au observat o creștere a infracțiunilor motivate de ură cu aproximtiv 57%.
- Răspunsul la o violență fizică și verbală crescândă în Europa este o provocare imensă. Solicită o abordare orizontală care aduce împreună educația, cetățenia, integrarea, politicile sociale și aplicarea legii.
- Prioritatea mea de top este asigurarea că Decizia cadru privind combaterea rasimului și xenofobiei este transpusă corect în codurile penale naționale și întărită, astfel încât autorii discursului instigator la ură sunt pedepsiți în mod corespunzător.
- Discursul instigator la violență sau la ură este ilegal. Este o infracțiune.
- Noi toți recunoaștem și apreciem puterea și importanța internetului. Dar internetui nu poate fi în afara statului de drept.
- Din acest motiv am decis anul trecut să lucrăm cu companiile IT și cu organizațiile neguvernamentale ca importanți aliați în lupta împotriva discursului urii. Și mă bucur să văd că companiile de internet își iau un rol responsabil.
- Pentru companiile IT, înseamnă că notificările pentru eliminarea discursului instigator la ură ilegal trebuie să fie analizate și acțiuni relevante să fie luate, în majoritatea cazurilor, în mai puțin de 24 de ore. Acest lucru trebuie să fie verificat nu numai dacă este împotriva condițiilor de utilizare ale serviciilor companiilor, dar și dacă este împotriva legii.
- Există deja multe zone în care companiile privte, incluzând companiile de IT, trebuie să ia decizii dificile de conformare legală, precum cazurile de taxare, contabilitate sau drepturile muncitorilor, și unde trebuie să se asigure că au resursele necesare de consiliere juridică. Asigurarea conformării cu legeaprivind discursul instigator la ură nu este diferită.
- În plus față de gestionarea conținutului online, codul de conduită va aborda și alte aspecte importante. Urmărește să intensifice cooperarea dintre companiile IT, societate civilă și statele membre. Urmărește să facă raportarea discursului instigator la ură online mai efectivă. Și caută să sporească cooperarea cu societatea civilă privind contra-narative – oferind spațiul cuvenit pentru mesaje care se opun discursului instigator la ură și valorilor noastre.
- În prezent lucrăm cu companii de IT și cu societatea civilă pentru a dezvolta un instrument de monitorizare și raportare pentru a evalua cât de bine este aplicat codul.
- La nivelul statelor membre, invit miniștrii să ia în considerare dacă potențialul deplin al prevederilor legilor administrative și penale naționale, incluzând pe cele care transpun Decizia cadru privind combaterea rasismului și xenofobiei, au fost explorate pe deplin.
Concluzia e simplă: libertate și responsabilitate.
Lesgislatia ar trebui modificata astfel incats a reflecte aceste lucruri. Apoi, ar trebui aplicata astfel incat sa capatam incerdere in eficacitatea ei.