Dintre concluziile reuniunii G7 de la Biarritz

Dintre concluziile reuniunii G7 de la Biarritz

A mai trecut un summit anual al națiunilor industrializate din lumea dezvoltată. A fost al 45-lea summit și a fost găzduit de Franța între 26 și 28 august 2019, la Biarritz, pe malul Atlanticului, în departamentul Pyrénées-Atlantiques.

Sesiunea a avut loc într-un cadru în care se rediscută formatul informal G7, găzduirea sa de către președintele Emmanuel Macron oferind un context pentru democratizarea grupului G7. Astfel, președinția franceză a oferit oportunitatea lărgirii participării implicând trei noi grupuri:

 • democrații importante cu influență regională importantă;
 • partenerii africani pentru reînnoirea relației de parteneriat;
 • reprezentanți cheie ai societății civile.

Astfel, au luat parte ca invitați oficiali la reuniunea G7 din Biarritz, la sesiunea de „outreach”,  șefii de stat sau de guvern din Australia, Burkina Faso, Chile, Egipt, India, Rwanda, Senegal, Africa de Sud și Spania. Acești invitați corespund primelor două grupuri – democrații cu relevanță regională (Australia, Chile, India și Africa de Sud) și parteneri africani. Rolul invitaților a fost consolidat de-a lungul timpului. Poate fi remarcată și o participare mai largă din partea unor organizații internaționale: OECD, ONU, WBG, UA, ADB, FMI, OMC, ILO.

Sunt câteva momente care au provocat reacții puternice privind această reuniune G7.

Prima, discuția telefonică între președintele francez și cel american privind posibilitatea invitării preșdintelui rus la următoarea reuniune a G7, ce va fi găzduită de SUA. Criticile au explodat după amintirea acestei propuneri de Trump la Casa Albă. Rusia a fost inclusă în G7/8 în anii 1990 pe fondul proceselor de democratizarea, aceasta fiind oprite în prezent, regimul migrând de peste un deceniu către unul autoritar. În 2014, Rusia a fost exclusă din G8, devendind din nou G7, după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea, atitudine revizionistă condamnată de comunitatea internațională.

Al doilea moment a fost legat de invitarea de către președintele Macron a ministrului de externe iranian, Javad Zarif, la reuniune. Invitat pe furiș, cunoscându-se conflictele deschise pe tema Iranului, Macron i-a anunțat pe ceilalți de participarea ministrului iranian în seara primei zile. Participarea sa a fost apreciată de participanții europeni, nu și de ce președintele american. Pe lângă tensiunile anterioare, în ziua respectivă, Republica Islamică a Iranului legitimase o serie de acțiuni ostile împotriva unui think thank american și împotriva personalului acestuia.

La finalul reuniunii G7 de la Biarritz, a fost transmisă o declarație de o pagină cu o sinteză a punctelor agreate de șefii de stat sau de guvern și de guvernemele acestora pe subiecte ce țin de comerțul internațional și politica internațională (Iran, Ucraina, Libia, Hong Kong). Mai subțire ca alte angajamente, această declarație transmite următoarele puncte:

Comerț:

 • atașamentul pentru un comerț mondial deschis și just și pentru stabilitatea economiei mondiale;
 • reforma profundă a OMC cu scopul promovării eficacității în protecția proprietății intelectuale, reglării mai rapide a diferendelor și eradicării practicilor comerciale neloiale;
 • angajamentul pentru găsirea unui acord în 2020 pentru simplificarea barierelor de reglementare și modernizarea fiscalității internaționale în cadrul OECD.

Iran:

 • partajarea a două obiective: asigurarea că Iranul nu va avea niciodată arma nucleară și favorizarea păcii și stabilității în regiune.

Ucraina:

 • Franța și Germania vor organiza un summit în format Normandia în săptămânile următoare cu scopul obținerii unor rezultate concrete.

Libia:

 • susținerea unui armistițiu care poate duce la o încetare a focului durabilă;
 • considerarea că doar o soluție politică poate permite asigurarea stabilității în Libia;
 • susținerea unei conferințe internaționale bine pregătite care să aducă împreună toate părțile implicate și toți actorii regionali preocupați de conflict;
 • susținerea activității Națiunilor Unite și ai Uniunii Africane de organizare a unei conferințe inter-libiene.

Hong Kong:

 • G7 reafirmă existența și importanța Declarației sino-britanice din 1984 privind Hong Kong și face apel pentru evitarea violențelor.
imagine: © Laurent Blevennec / Présidence de la République

Summitul a mai avut câteva puncte cheie precum publicarea unui raport privind egalitatea de gen, realizat de Consiliul consultativ privind egalitatea de gen din cadrul G7, în care sunt evidențiate 79 de bune practici de legislație privind promovarea egalității de gen, structurate pe scopuri precum terminarea violenței de gen, asigurarea educației și sănătății care să fie inclusive, echitabile și de calitate, promovarea capacității economice a femeilor, combaterea discriminării, asigurarea egalității de gen depline în politici și în viața publică. O serie de recomandări sunt disponibile la adresa următoare: Biarritz Partnership for Gender Equality. Recommendations of the Gender Equality Advisory Council for advancing gender equality and the empowerment of girls and women and Call to Action.

Totodată, situația internațională și evoluțiile recente din Africa, inclusiv particularitățile Sahelului, sunt examinate și cuprind o serie de măsuri în parteneriat cu statele africane. În lista documentelor rezultate din întâlnire sunt disponibile acestea: Biarritz Declarationon G7 and Africa Partnership, Sahel Partnership Action Plan.

Pe lângă rezultatele reuniunii G7 la nivel de șefi de stat sau de guvern, subliniez, în final, acțiunile promovate la nivel ministerial, cu angajamente rezultate de-a lungul întregului an în zona de mediu, sănătate, interne și altele. Tema Franței ca președinție G7 este combaterea inegalității, având ca priorități tematice:

 • lupta cu inegalitatea de oportunitate, astfel încât fiecare are o șansă indiferent de gen și origini;
 • lupta cu inegalitatea cu privire la degradarea mediului;
 • securitate și contraterorism;
 • lupta cu inegalitatea prin dezvoltare digitală și inteligență artificială;
 • combaterea inegalității printr-un parteneriat reînnoit cu Africa.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.