Dezvoltare urbană, orașe inteligente și o proiecție asupra municipiului Focșani

Cum arată un oraş inteligent, accesibil, inclusiv, bazat pe exemple de dezvoltare urbană, sustenabilă, pregătit să creeze reţele civice care au potenţialul de a-l regena. Cum arată un oraş pentru oameni? Cum arată un Focşani pentru oameni? Cum cred oamenii că ar trebui să arate Focşaniul în 2030?

sursa imagine: urban development | Shutterstock.com

De obicei, când ajungem la întrebarea cum ar trebui să arate ceva, mai ales o localitate cu 70 000 de cetăţeni cu viziuni diferite, întâlnim diferite clivaje, incoerenţe şi informaţii nevalidate ştiinţific şi foarte multe idei bune, dar răsfirate. Însă lipsesc câteva elemente: o viziune, un plan de acţiune şi consens pe câteva idei centrale. Sunt puncte realizabile, dar cum putem avea o dezbatere publică care să reflecte aproape 100 000 de cetăţeni aflaţi în diferite categorii sociale, economice, profesionale când nu avem dezbateri în care 1) nu sunt implicate majoritatea părţilor, într-un cadru cât mai larg, şi 2) mai mult de 0,1% din populaţia oraşului?

Continuarea într-un articol publicat în Ziarul de Vrancea, disponibil aici.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.