Despre salariul minim și ieșirea din sărăcie

Despre salariul minim și ieșirea din sărăcie

Amintesc de o imagine distribuită de OECD cu privire la orele săptămânale necesare unui părinte singur cu doi copii pentru a ieși din sărăcie. Tabelul oferă câteva informații utile, eu urmând să fac câteva comentarii.

Există mai multe modalități de a defini sărăcia. Una, raportată la veniturile zilnice, stabilită de Banca Mondială, rezultând că cei care au aproximativ sau mai puțin de 1,25 de dolari pe zi sunt în josul liniei sărăciei. Un alt prag se referă la linia relativă a sărăciei, definită ca 50% din venitul median pe gospodărie. Mai există comparații pe baza coșului de cumpărători, cheltuirea salariului, condițiile de viață ș.a.m.d., dar datele pe care le atașez în acest articol sunt bazate pe linia relativă a sărăciei. De asemenea, e important de precizat că e vorba de orele la salariul minim pe economie.

sursa imagine: OECD

Mă uit la Republica Cehă, care este cel mai apropiat exemplu de România, și văd discrepanțele față de alte state dezvoltate1. 79 de ore de muncă sunt necesare unui părinte singur cu doi copii pentru a ieși din sărăciei. Ce înseamnă asta? În condițiile în care sunt recomandate opt ore de muncă pe zi, este, desigur, imposibil de făcut asta într-o săptămână. O simplă operație matematică ne indică faptul că ar însemna 11,3 ore muncite pe zi/7 zile sau 15,8 ore muncite pe zi lucrătoare, ceea ce e imposibil.

sursa imagine: minimum wage | Shutterstock.com

Considerăm, simplu, nivelul mai slab al României și s-ar putea să ajungem să ne dăm seama că un părinte cu doi copii care vrea să iasă din pragul sărăciei nu are posibilitatea să facă asta. Republica Cehă are un salariu minim pe economie de aproximativ 330 de euro. România are cu mai bine de o sută mai puțin, iar diferențele de prețuri, cel puțin în urban,nu sunt chiar așa de mari.

Dificultățile sunt și mai mari la noi2. Desigur, în general, aceste persoane nu își dau neapărat seama ce înseamnă sărăcia, mai ales că stăm prost din aproape toate punctele de vedere sociale în România3.

Mai multe informații găsiți în documentul lansat de OECD, Focus on Minimum Wages after the Crisis: Making them Pay link. Deci, avem și noi politici sociale în România? Și întreb asta ca o persoană care se consideră a fi undeva prin centrul spectrului politic.

  1. caracterul României de stat dezvoltat este dat de apartenența la Uniunea Europeană; deși există prin MAE și prin programul de guvernare ideea intrării în grupul OECD, realitatea arată că nu se va întâmpla prea devreme acest fenomen []
  2. recunosc că mai am sărit peste modalitatea comparativă de calcul care este bazată pe pragul sărăciei în ambele state, ceea ce ar face simplele calcule de aici inacurate []
  3. nu că ar fi doar social, căci și economic stăm foarte prost, și politic… []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.