Despre refugiați. 10 răspunsuri delirului colectiv

Despre refugiați. 10 răspunsuri delirului colectiv

Criza refugiaților mi-a oferit șansa să văd dacă mai există moderație, solidaritate, toleranță, empatie, înțelegere, respect pentru demnitatea umană. Mă face să mă întreb dacă Uniunea Europeană poate ajunge vreodată un bloc unitar, ținând cont de poziția de vineri seară a statelor de la Vișegrad. Mulți politicieni au primit unfollow. La fel pot spune și despre mulți lideri de opinie.

sursa imagine: Attila JANDI / Shutterstock.com

 

 • De ce vin în Europa și nu merg în Arabia Saudită?

Uniunea Europeană este cel mai sigur loc de pe Pământ. Faptul că atâția oameni își riscă viața pentru a atinge pământul european spune multe. Nu intru acum într-o analiză aprofundată a fluxurilor migratorii, însă cea mai bună opțiune pentru cei care vin din Libia și Siria este Uniunea Europeană. De altfel, Eritreea, fostă colonie italiană, Libia, fostă colonie italiană, britanică și franceză, și Siria, fostă colonie franceză, sunt principalele surse de refugiați pentru Europa. Nu trebuie să uităm în argumentul acesta și rolul istoriei. Mai mult, cei care cunosc cât de cât harta Orientului Mijlociu, vor ști de ce nu se îndreaptă aceștia spre statele din Golf sau spre Arabia Saudită.

 • De unde au bani să plătească călătoria?

Spun de la început că sunt și imigranți economici printre refugiați, motiv pentru care este nevoie de o documentare atentă, însă o astfel de călătorie nu este imposibil de realizat. Se vehiculau sume de 1000 de euro. Pentru o persoană care fuge din război, nu e mult. Să nu uităm că sunt și apropiați care îi pot sprijini, iar 1000 de euro nu este o sumă pe care nu ți-o poți permite să o arunci dacă viața ta este la mijloc.

 • De ce majoritatea participantilor sunt bărbați tineri?

Majoritatea statele aflate în dezvoltare au un anumit șablon demografic. Vă amintiți România de acum câteva decenii cu bunici care avea patru-cinci frați? Cam aceeași situație este și aici. Apoi, structura pe vârstă a Siriei înclină spre această raportare. Mai aduc în discuție condițiile vitrege prin care trec pentru a ajunge aici. Să nu uităm că relieful nu este cel mai plăcut, fie că mergi prin Turcia sau traversezi Mediteraneana. Tinerii sunt de obicei cei care pot depune cel mai mult efort. Aș mai aduce în discuție și înclinarea spre sacrificiu. Riscu este destul de mare pentru a face acest pas. Numărul de mori din mare sunt exemplu bun. Tinerii sunt cei care se revoltă împotriva status quo-ului și îndrăznesc să părăseasca casa pentru a-și face un rost. Vorbim de niște fenomene simple, prin care a trecut și România. Vă amintiți cine erau migranții economici ai României de acum 10-15 ani? Dar din perioada comunistă? Veți vedea același profil. Să nu uităm că trebuie să fii capabil să te descurci în momentul în care ajungi pe noul tărâm.

 • De ce sunt organizați?

Răspunsul e simplu: pentru ajutorul reciproc pe care și-l pot oferi. Oamenii trăiesc organizați din cele mai vechi timpuri. Vă amintiți, bănuiesc, desenele cu oamenii peșterilor. Și respectivii se organizau. Mai mult, într-un grup organizat este mult mai simplu să îți asiguri securitatea și siguranța.

 • Unde sunt femeile și copiii?

Am atins subiectul acesta și mai sus. Aș mai adăuga că propaganda media nu prea bune accent pe evidențierea femeilor. Am mai amintit partea cu riscurile asumate și cu mobilitatea. Mobilitatea în rândul femeilor în statele musulmane este destul de scăzută.

 • De ce vor să meargă în Germania?

Germania este un bun exemplu de integrare economică și socială a imigranților și refugiaților. Mai mult, are un sistem social destul de atractiv inclusiv pentru cetățenii români. Mai este și modul în care au reușit să împace minoritatea turcă. Este cea mai mare putere economică a Europei, iar Angela Merkel a avut și un mesaj destul de bun cu privire la refugiați. Îmi amintesc acum de exemplul unui politician CDU, evidențiat în The Guardian, care s-a oferit să sprijine personal un refugiat.

 • Ce face Comisariatul Națiunilor Unite pentru Refugiați?

Câteva informații generale. UNHCR este finanțat prin contribuții voluntare de multe entități. 86% din buget vine de la state și Uniunea Europeană. UNHCR a avut în 2013 un buget de 5,3 miliarde de dolari. Statele Unite, Japonia, Comisia Europeană, Suedia și Olanda sunt în topul donatorilor către UNHCR.

Acum, ce face? Are misiuni pe tot globul pe o arie destul de largă: refugiați, apatrizi, IDPs, copii, persoane cu dizabilități și nu numai. A apărut în anii 50. În prezent, organizația întâmpină cea mai mare criză umanitară din ultimii 70 de ani.

 • Este Europa în pericol?

Singurul pericol pentru Europa în momentul acesta este reprezentat de liderii lipsiți de viziune, pro-suveraniști, populiști și care încearcă să meargă pe valul delirului colectiv amintit. Și sunt pe tot spectrul politic. Destrămarea Uniunii Europene este imposibilă în acest moment. Problema este în est, unde ai o populație care mai are de învățat ce este toleranță, care nu a atins nivelul de dezvoltare al vestului și care are o serie de state care suferă de naționalism.

 • Țările din UE vor primi cei mai mulți refugiați?

Din start, informația este falsă. Turcia a primit 1 600 000, Pakistan a primit 1 500 000, Liban 1 150 000, Iran 982 000, Ethiopia 659 000, Iordania 654 000, Kenia peste 500 000, Chad, Uganda și China peste 300 000. Informațiile sunt furnizate de UNHCR la nivelul anului 2014. Eu nu văd nicio țară europeană în cele de mai sus, deși țările europene sunt printre cele mai dezvoltate, toate mai dezvoltate ca cele amintite mai sus. Dar se pare că 28 de state europene se tem de un pic peste 100 000 de refugiați. Dovada că se uită repede de ajutorul primit de Europa când avea nevoie de el și de valurile de refugiați de pe teritoriul european din secolul trecut.

 • De ce tocmai acum vin în Europa?

Cea mai mare criză umanitară de după al Doilea Război Mondial se traduce în aproximativ 60 000 000 de persoane obligate să-și părăsească casa, dintre care aproximativ 20 000 000 fiind refugiați. Asta la nivelul anului 2014 (sursa: El Pais). În Siria, au murit peste 250 000 de persoane (casualties) în ultimii patru ani. Statele din jur au luat câți au luat, dovada fiind topul de mai sus, dar cât pot lua? Să mai adaug și că din Libia automat vin în Europa? Problemele se agravează în timp. Statul Islamic a apărut anul trecut în prim-plan. Și lista e mult mai largă.

 • Se islamizează Europa?

Asta e întrebarea mea favorită. Un milion de musulmani în plus celor 504 milioane de europeni reprezintă o glumă. Chiar și vorbind de extremiști este o glumă. Europa este în topul exportatorilor de jihadiști. O școala britanică, dacă îmi amintesc bine, făcuse un export considerabil pentru Daesh. Belgia la fel. Suedia exportase vreo 300 tot către Daesh în primele luni. Atentatul de la Charlie Hebdo a fost făcut de francezi. Anders Breivik, norvegianul care a omorât aproape 100 de tineri în vara lui 2012, era un naționalist fără origini musulmane și a comis un adevărat măcel. Sunt o mulțime de fundații care finanțează organizații extermiste în diferite colțuri ale lumii și activează de aici. Revenind la întrebare, numărul e irelevant, la fel cum nu văd care ar fi problema cu Islamul.

Închei prin faptul că nu încerc să intru adânc în subiect, ci doar am dorit să ofer câteva răspunsuri pe fugă.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

19 Replies to “Despre refugiați. 10 răspunsuri delirului colectiv”

 1. Personal, ca studenta de stiinte politice reput raspunsurile tale “more or less specific” si putin cam superficilale.

   1. Ca este sau nu dreptul meu este o chestiune relativa.

    In primul rand Europa nu este cel mai sigur loc de pe Pamant si asta o demonstreaza cu usurinta evenimentele de pe 7 ianuarie din Paris cum de altfel si evenimentele care au loc zi de zi pe tot continentul;(in cazul in care cunosti mai multe limbi straine te sfatuiesc sa citesti versiunile originale ale ziarelor din diferite tari, mai ales articolele despre evenimentele zilnice din Spania, Italia, Germania, Uk, Franta).

    Sablonul demografic? Daca reusesti sa te pui in papucii refugiatilor fa urmatorul exercitiu: tara se afla in conflict iar viata ta se poate sfarsi in orice moment asadar te decizi sa fugi;cu siguranta vei dori sa iti iei macar mama cu tine sau poate sora. Nu cred ca scuza cu mobilitatea femeilor poate sta in picioare intr-o situatie de razboi sau criza asemanatoare celei pe care o traverseaza Siria si zonele adiacente.

    Cat despre organizarea lor, cred ca si-au dat seama ca daca incearca sa forteze granitele in masa vor fi lasati sa treaca, ceea ce s-a si intamplat. Merkel, intr-un discurs tinut recent a sustinut ca Tratatul de la Lisabona nu mai poate fi aplicat avand in vedere numerele ridicate ale refugiatilor care continua sa se indrepte spre Europa.
    Da, vor sa ajunga in Germania;insa in general doresc sa fie “adoptati”de tarile cele mai bogate din nordul Europei asta pentru ca statutul de refugiat politic ofera in mod automat un fel de scurtatura spre un job/alocatie/ajutor social pe care in mod normal nu l-ar primi/avea.

    Teoretic vorbind, in situatia de fata ONU ar cam fi obligata sa intervina cu solutii concrete si nu, nu sustin ca nu o face doar ca nu se vede. Iau ca exemplu Italia(a 7° in topul celor care detin o cota majora de taxe in sanul ONU) ce se confrunta cu o adevarata criza in ceea ce priveste refugiatii si imigrantii in general, dar care in mod surprinzator este lasata sa se ocupe de acestia cu propriile forte atat de catre UE cat si de catre Onu. Totodata as vrea sa iti atrag atentia asupra afirmatiei pe care ai facut-o privind taxele pe care statele membre trebuie sa le plateasca Organizatiei; nu sunt voluntarii ci obligatorii, plata cotei anuale este in stransa legatura cu votul (articolul 19). Aici ar mai fi de spus ca valul de persoane care continua sa se indrepte spre Europa este vazut de catre Onu ca o amenintare pentru pacea si siguranta internationala, acum sincer sa iti spun nu imi aduc aminte daca e un articol sau o parere pe care Adunarea Generala a exprimat-o;oricum daca imi aduc aminte promit sa iti las comentariu.

    Spre deosebire de tine eu sunt de parere ca destramarea Europei este foarte posibila mai ales in acest moment; de ce? Exemple ar fi modul divers de gandire de la un stat la altul si inevitabil atitudinea xenofoba pe care unele state o adopta fata de emigranti/refugiati;motive economice; (evenimentele din Ungaria; situatia din Grecia[insula Lesbo] si Italia [Lampedusa]; politica premierului conservator Cameron al Marii Britanii si reformele incepute in 1997 de catre Blair, care incearca mai mult sau mai putin sa inchida poarta celor care doresc sa isi faca un viitor acolo, etc.)

    Un milion de musulmani + cei deja existenti pe teritoriul Europei; plus ca vorbind de numere in acest caz e destul de superficial avand in vedere ca fiecare persoana aduce cu sine valori, traditii si obiceiuri din sanul religiei in care a crescut si nu numai pe care cu siguranta va dori sa le pastreze si odata ajuns aici. Islamizarea batranului continent poate fi o ipoteza destul de pertinenta avand in vedere violenta cu care aceasta religie incearca sa se impuna. Daca e posbila acum? Nu, dar cred ca in aceasta perioada poate fi semanata o samanta ce intr-un viitor apropiat poate purta la o islamizare propriu-zisa.

    Acestea fiind spuse, permite-mi sa-ti salut modul openmind de a gandi care nu este destul de comun printre tinerii din tara.

    1. 1. Vorbim de regula, nu de exceptie. Si cu Charlie Hebdo sau cu atentatul de acum doua luni din Franta, tot ramane, statistic, cel mai sigur loc de pe pamant. Daca mai adaugam si ce inseamna partea de drept al drepturilor omului, se confirmă si mai mult afirmatia mea.
     2. Nu e scuza, e realitate. Hai sa discutam si despre raportul intre sexe pe IDPs in Siria si Iraq.
     3. Merkel vorbea de Dublin II ca nu mai putea fi aplicat, nicidecum de Tratatul de la Lisabona. Ar fi o blasfemie ceea ce spui pentru intreaga Uniune si, cu siguranta, un mod sigur de a sfarsi Uniunea cu o astfel de declaratie, dar planurile celor 5 sunt mai mari.
     4. Nu neg ca vor sa ajunga in state ale bunastarii, dar nu as spune ca reprezinta o scuza. Au si cele mai eficiente sisteme de incluziune sociala. Si am vazut asta cand am fost in Berlin si Oslo. Total diferit de ce e in sudul Europei.
     5. Statele pot face donatii directe catre UNHRC. Cele din GCC fac asta perfect. Nu am vorbit de UN, care nici acolo nu sunt obligatorii. Elementele de pace si securitate internationala sunt gestionate de SC, nu de GA, care, oricum, nu poate face altceva decat resolutii si declaratii. Iar situatia geopolitica va explica foarte clar de ce SC nu va mandata o interventie pe baza cap. VII.
     6. Uite ca UK va lua 200000, fara sa fie nevoita sa ia :) Nu cred in modurile diverse de gandire. De altfel, literatura de specialitate arata ca atitudinea xenofobica este legata de alte elemente.
     7. Unitate in diversitate
     8. Ipoteza pertinenta? Nu chiar. Religia nu impune violenta si cunosc niciun exemplu in acest sens. Tine mai mult de interpretare, deci nu de spiritul religie. De altfel, fundamentalismul religios are cu totul alte origini.

 2. raspunsurile sunt date de cineva adept de-al lor.ok,optiune proprie si personala.ia acasa o familie de refugiati,sa ii ajuti la propriu si vorbim peste cateva luni.de ce organizati?foarte simplu,sunt instruiti de cineva,unde sunt femeile?pai pt ei femeia e un PRES,si oricum la razboi nu participa femeile.avem tiganii nostri asistati social,chiar nu ne trebuie altii.sunt o natie needucata,usor de manipulat,violenta si adjectivele negative pot continua.razboiul l-au pornit singuri,se omoara intre ei mai rau ca animalele,si-au distrus cultura,istoria,trecutul.O TARA FARA TRECUT NU ARE NICI PREZENT NICI VIITOR.sa imi fie cu iertare dar nu ii vreau in Europa,nu vreau copiii mei sa invete la aceleasi scoli cu ei,sa aiba prieteni printre ei.vin si incearca sa isi impuna regulile lor de animale salbatice,ia dute tu in tara lor si deschide gura,in secunda doi esti linsat.sa lasam deoparte chestia cu umanitatea,se va adeveri o mare vorba:PE CINE NU LASI SA MOARA NU TE LASA SA TRAIESTI!

  1. Draga Dorina,
   Exista foarte multe femei si copii printre refugiati – priveste cu mai mare atentie imaginile (si exista si statistici in acest sense legate de cererile de azil din diversele tari, daca vrei sa intri si mai adanc in aceasta problematica).
   Inainte sa acuzam tarile musulmane de lipsa de respect fata de femei (si cu atat mai mult refugiatii veniti sa isi salveze rude femei de pericolul razboului), sa privim mai intai ratele de violenta domestica din Romania (o tara declarat crestina).
   De unde adunam informatii ca acesti oameni ar fi, asa cum spui tu ‘animale salbatice’ e foarte neclar. Daca te referi la ISIS, atunci ar fi bine de remarcat ca refugiatii care vin spre Europa sunt exact cei ce fug de ISIS si care se opun fundamentalismului acestora.
   Eu traiesc intr-un cartier plin de turci si musulmani in Germania si sa stii ca e ok, nu iti inchide nimeni gura, ca femeie nu se afla nimeni in nesiguranta – eu una nu m-am simtit niciodata.
   Mi-e teama ca facem presupuneri despre oameni despre care nu stim nimic. Si ca presupunem din start ca suntem mai buni decat ei. Daca ne gandim la cazul de omor de la Tanacu – unde au fost implicati calugari si maicute ortodoxe, care urmarea pana in cele mai mici amanunte si cu bune intentii dogma; si daca ne uitam la cazuri ca cel al violului de la Vaslui, unde numai de respect fata de femei nu poate fi vorba – ma intreb daca nu vedem la noi in ograda fenomene de aceeasi natura (poate ce-i drept de alta intensitate), ca cele pe care le reprosam musulmanilor pe care nu ii vrem.

 3. iti respect opinia,dar suntem multi cei care nu ii vrem.de ce?simplu.sunt un popor barbar,violent,abject,needucat,usor de manipulat.de ce vin organizati?pai unde s-a plecat la razboi in debandada?unde sunt femeile?pai la razboi femeile nu au ce cauta,si oricum pt ei femeia e un pres,citeste Sura adresata femeilor din Coran.razboiull-au facutei,si-au distrus cultura,istoria,trecutul.O TARA FARA TRECUT NU ARE NICI PREZENT NICI VIITOR.eu nu vreau copiii mei sa creasca in mijlocul lor.am un mesaj pt cei care le plang de mila,luati acasa cate o familie si peste cateva saptamani se va adeveri o mare vorba:PE CINE NU LASI SA MOARA NU TE LASA SA TRAIESTI.

 4. Cum explici violentele si scandarile de peste tot unde ajung?De ce forteaza granitele tarilor pe unde trec ?De ce in centrele de refugiati din Germania e haos total si arunca cu scaune si mese (in Dresden si nu numai).Vine iarna, unde vor sta, tot in sali de sport si corturi(ei se arunca pe sinele de cale ferata ca nu vor acolo)?Cum isi vor gasi locuri de munca daca multi dintre ei nu sunt calificati?De ce Germania da inapoi acum si vor sa-i imaprta la restul tarilor UE?De ce nu se supun regulilor statului in care ajung(exceptand Germania pentru ca acolo era scopul lor sa ajunga)?De ce cetatenii tarilor care adopta aceste specimene stau in teroare(intrebati si centatenii UE daca le convine, sau ei nu au drepturi, doar platesc taxe?(merita?) Cat planuiesc sa stea in Europa? De ce nu lupta pentru tara lor dar se lupta cu fortele de ordine?(pentru ca le permitem nu?) Nu sunt rasist, dar trebuie inchise grantile facuti pachet si afara, pana vom fi in stare sa deosebim refugiatii de restul.Sunt atatea locuri unde pot sta si nu e razboi pana in Europa ,pot sa porneasca chiar si o viata noua, tiganii isi fac satra oriunde, astia nu.

  1. Draga Andrei,
   Granitele sunt fortate pentru ca in disperarea lor, acesti oameni vor sa ajunga in tari sigure, nu sa ramana in unele unde vor avea parte de abuz si violenta (ca de asta au plecat de la bun inceput de unde au plecat). Eu una traiesc in Germania si nu am vazut sa fie haosul de care vorbesti tu in taberele de refugiati, si cu atat mai putin violenta de care amintesti. Daca se intampla asa ceva, ar fi bine de pus intrebarea legata de organizarea acestor tabere (la Keleti, in Budapesta existau din cate am inteles 8 toalete la cateva mii de oameni, si asta in conditia in care oamenii nici macar nu cereau sa ramana acolo, ci erau fortati sa ramana pe loc).
   Romanii nostri pana in 2007 treceau granitele cat se poate de ilegal, neavand drept de sedere. Deci numai curat si civilizat nu treceau pana in Spania si Italia.
   Daca ai urmarit marturii ale acestor oameni, multi chiar au luptat in tara lor; au decis sa plece pentru ca nu mai vad un sfarsit al razboiului si o speranta – si aici intrebarea ar trebui legata de constelatia de actori implicati in conflict (mai ales actorii ne-sirieni: SUA, Rusia, Arabia Saudita etc) – ca nu mai e demult un razboi al oamenilor de rand.
   Faci presupunerea ca acesti oameni nu sunt calificati – desi fiecare imagine si articol care apare pe tema asta in ultimele saptmani (si sunt chiar foarte multe daca esti interesat sa obtii mai multe informatii- cauta in presa internationala de preferinta, pentru ca acolo exista corespondenti la fata locului, in Romania acest lucru e rar).
   Si ba da, Andrei, chiar esti rasist – tocmai pentru ca sustii sus si tare neadevaruri neverificate despre acesti oameni si pentru ca generalizezi (si evident in mod negativ) asupa unui intreg grup pe criterii de religie si nationalitate. Asta e chiar definitia de manual.

 5. Bineinteles ca lumea se panicheaza, in special in ro. E un instinct de aparare. Peste noapte sa te trezesti cu straini in curte. Straini a caror intentii nu ne sunt cunoscute. Noi nu am fost colonisti si avem si dreptul sa ne aparam de “navalitori”. Cultura si idiologiile refugiatilor sunt altele deci automat exista si reactia de respingere. UK, Franta, Italia, Spania etc au fost colonizatori, roata se intoarce si le vin inapoi ce au sadit. Nu e vb de toleranta, cred ca suntem destui de toleranti. Daca se intampla invers, va pot apune ca sirienii si pakistanezii etc nu dau dovada de toleranta pe cat credeti, spun din proprie experienta. In tarile Golfului nu sunt primuti refugiati tocmai pt ca nu este tolerata rascoala si manifestarile. Acum ca e bine sau nu, judeca fiecare dupa plac. Aici se ofera viE si expatii sunt aici sa lucreze. Nu ai viA esti expulzat, nu respecti regulile statului esti pus ori un inchisoare ori deportat. Da, vecinii lor au primit multi refugiati, dar ei sunt si ca teritoriu mai extinsi decat toata Europa la un loc. Da, Europa e de vis pt refugiati din motive financiare si sociale. Refugiatii nu sunt o gloata de saraci, majoritatea au case si afaceri, lucreaza si sunt educati, de aceea aleg si au haine de firma. Sunt, desigur, si saraci, dar ideea este ca au fugit de razboi nu de foamete. In disperarea lor si-au ucis indirect copiii si e foarte siniatru sa vezi imagini cu copii inecati. Ei sunt oameni ca si noi, disperati, dar au o chichita pe care noi nu o inghitim si e posibil sa se revolte si sa fim noi cei care sa ii asimilam fortat sau nu. Fara respect si intelegere nu se ajunge nicaieri!

  1. Sunt de acord cu faptul ca este nevoie de respect de ambele parti. Multumesc pentru unele clarificari. Nu as spune neaparat ca reactia de respingere este automata si datorata culturii diferite, ci ca, mai degraba, sunt efectele unor politici nationaliste, consolidarii statului natiune roman in plina perioada a national-comunismului, a unei educatii care nu este indreptata spre diversitate si multiculturalitate, dar si a modului in care il privim pe celalalt, mai ales daca nu vine din vest. Mai mult, as arunca o privire asupra modului in care s-a format identitatea nationala romaneasca si asupra accentului pe constructia unei natiuni etnice.

 6. Draga Andrei,
  Granitele sunt fortate pentru ca in disperarea lor, acesti oameni vor sa ajunga in tari sigure, nu sa ramana in unele unde vor avea parte de abuz si violenta (ca de asta au plecat de la bun inceput de unde au plecat). Eu una traiesc in Germania si nu am vazut sa fie haosul de care vorbesti tu in taberele de refugiati, si cu atat mai putin violenta de care amintesti. Daca se intampla asa ceva, ar fi bine de pus intrebarea legata de organizarea acestor tabere (la Keleti, in Budapesta existau din cate am inteles 8 toalete la cateva mii de oameni, si asta in conditia in care oamenii nici macar nu cereau sa ramana acolo, ci erau fortati sa ramana pe loc).
  Romanii nostri pana in 2007 treceau granitele cat se poate de ilegal, neavand drept de sedere. Deci numai curat si civilizat nu treceau pana in Spania si Italia.
  Daca ai urmarit marturii ale acestor oameni, multi chiar au luptat in tara lor; au decis sa plece pentru ca nu mai vad un sfarsit al razboiului si o speranta – si aici intrebarea ar trebui legata de constelatia de actori implicati in conflict (mai ales actorii ne-sirieni: SUA, Rusia, Arabia Saudita etc) – ca nu mai e demult un razboi al oamenilor de rand.
  Faci presupunerea ca acesti oameni nu sunt calificati – desi fiecare imagine si articol care apare pe tema asta in ultimele saptmani arata ca grupurile sunt foarte amestecate, si mai mult, ca vin multi oameni din patura de sus, educata, oameni care si-au putut permite calatoria (si sunt chiar foarte multe daca esti interesat sa obtii mai multe informatii- cauta in presa internationala de preferinta, pentru ca acolo exista corespondenti la fata locului, in Romania acest lucru e rar).
  Si ba da, Andrei, chiar esti rasist – tocmai pentru ca sustii sus si tare neadevaruri neverificate despre acesti oameni si pentru ca generalizezi (si evident in mod negativ) asupa unui intreg grup pe criterii de religie si nationalitate. Asta e chiar definitia de manual.

 7. Destul de superficial articolul, nu atinge esenta migrației: de acord, ii primim, si ne trezim cu un atentat terorist in care mor 100 de romani. 10 iti sunt rude. Cum nai gândești atunci? Ca sunt si ei nepastuiti?
  Vom ști vreodata cat sunt intr-adevar in nevoie si cati sunt militanti ISIS? Ok, ii primim, sunt saraci, sunt in nevoie. Peste 3 ani vor ridica pretentii, vor moschei, vor sa impuna populației majoritare stilul lor salbatic, in care femeia e demna de viol, ca asa considera ei pur si simplu.
  Cei care aveti fete ce veti mai spune cand acesti “amarati, neajutorați” vor considera ca fiica voastră este imbracata provocator si trebuie pedepsita printr-un viol?
  Regretele nu vor ajuta cu nimic, stiu, toti umanitaristii de azi vor tăcea imbufnati, ca au greșit, nu vor scoate un cuvant. Nu ne va ajuta cu nimic, va fi prea tarziu.
  Suntem pregatiti pentru un nou atentat ca in trenul din Spania? Daca in trenul din Franța nu se întâmpla sa fie câțiva eroi sa-l imobilizeze pe nemernic, cati oameni mureau secerati de mitraliera unui fanatic musulman? Avea in jur de 9 incarcatoare.
  Lasa-ma sub pat, lasa-ma in pat, iesi afara din casa. Asta va fi istoria următorilor 10 ani. Islamul pentru toata Europa. N-am auzit pe nimeni sa impuna cu forta cele 10 porunci crestine nicaieri, insa aud tot timpul deapre impunerea legii Sharia pt necredincioși (alternativa fiind decapitarea).
  Haideti sa trecem de primul imbold, sa ne pastram rațiunea si sa judecam lucrurile in amanunt si in esenta lor.

  1. Atentatul se poate produce si acum. Am si aratat ca s-a produs indiferent de religie prin exemplele din articol.

   In al doilea rand, ISIS recruteaza din Vest. Sursele de intelligence pe care le folosesc arata ca foarte multi jihadisti ISIS vin din tarile dezvoltate.

   Trei, nu vad nicio problema cu nicio moschee. Am fost in moschei in tari islamice si nu am avut nicio problema. Cat despre stil salbatic, astea sunt numai stereotipuri.

Comments are closed.