Despre insolvența primăriilor și șantajul guvernamental

Legea cerșitului, insolvența primăriilor, ordonanța traseismului și puterea de șantaj.

Anul trecut, în prima jumătate, apărea procedura intrării în insolvență a primăriilor, o măsură bună, de altfel, dar scrisă prost de toți care au lucrat pe ea (povestea politică sună cam așa: proiectul a fost inițiat în 2010 de PDL și, trei ani mai târziu, aprobat de PSD).

Printre minusurile care se reproșau la acel moment proiectului de lege se aflau coruptibilitatea procesului, politizarea procedurilor, faptul că cei care sufereau nu erau responsabilii managementului defectuos sau instituția, ci cetățenii, contractorii, furnizorii utilităților ș.a.m.d.

Astăzi, adăugăm un minus proiectului respectiv, împreună cu ordonanța traseismului: 11 localități importante, aș zice, aflate în insolvență, în executare silită sau în imposibilitate de plată sunt salvate de către Guvern, iar o parte din aceste localități primesc fondurile după ce primarii au schimbat tabăra.

După o perioadă în care puterea de șantaj era împărțită atât de administrațiile locale, cât și de cele centrale (primarii cereau bani în schimbul voturilor, cei aflați la guvernare cereau voturilor și ofereau fondurile), în cazurile acestea balanța înclină în favoare Guvernului, salvând acele localități (veniți la noi, vă ajutăm). Această modalitate nu oferă, însă, soluții.

Desigur, vorbim de un număr foarte mic de localități, dacă ne referim la numărul lor din România (aproximativ 3000), dar asta nu înseamnă că activitățile de acest tip sunt recomandate. Din contră, avem nevoie de un număr mai mic de comune, administrate eficient și cu sancțiuni asupra responsabililor managementului defectuos, în care să fie stimulată comunitatea locală de către comunitatea locală, nu în care să se meargă la cerșit, cum este cazul evidențiat aici, indicând o știre de azi: http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-18140887-guvernul-aloca-25-milioane-lei-pentru-11-localitati-blocaj-financiar-majoritatea-primari-psd.htm

 

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.