DeSantis – Newson 2024

DeSantis – Newson 2024

36 de state americane și trei teritorii își vor alege guvernatorul în cadrul alegerilor din 8 noiembrie. Cele mai importante state americane vor avea, de asemenea, alegeri guvernatoriale. Două dintre acestea au implicații pentru politica națională a SUA, în contextul alegerilor prezidențiale din 2024 și agendei politice internaționale.

Joe Biden și Donald Trump, probabil, nu vor fi candidați pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite până în momentul efectiv al votului. În cazul lui Joe Biden, deși și-a anunțat intenția de a candida, este complicat răspunsul care va fi primit din partea partidului și, desigur, dacă va mai avea vreo șansă, ținând cont de rezultatele din sondaje. Dacă se va menține, va fi complicată o contra-candidatură în partid, căci se va confrunta președintele în exercițiu cu alți potențial candidați, inclusiv vicepreședintele SUA și câțiva miniștri. În cazul lui Donald Trump, impactul primei președinții rămâne în memorie și, dincolo de asta, coincid unele punctele slabe pe care le are și Biden. Astfel, sunt șanse mari ca ambii să termine cu un singur mandat în dreptul acestora.

În cazul Floridei, guvernatorul în exercițiu Ron DeSantis are primele șanse. A gestionat într-un mod adecvat ultimul dezastru, provocat de un uragan, reflectat nu doar în rândul simpatizanților săi. Mai mult, a dovedit că poate coopera în an electoral fără probleme cu președintele federal, Joe Biden. Contracandidatul acestuia este Charlie Crist, la rândul său un fost guvernator republican al Floridei, ajungând candidat din partea Partidului Democrati. Ron DeSantis, un pic mai calculat decât Donald Trump, are șanse să îl învingă pe acesta în alegerile primare din rândul Partidului Republican și poate să apară ca un contracandidat pentru alegerile prezidențiale americane din 2024. La rândul său, Donald Trump a avut un eveniment de campanie în care a preferat prezența alături de senatorul de Florida Marco Rubio, fostul său contracandidat în alegerile primare din 2016. În traiectoriile politice uzuale, ambii se pot alătura campaniei sprijinului lui Donald Trump, cotat cu unele dintre cele mai mari șanse în prezent, dar dacă vor avea loc alegeri primare competitive, cei doi apar pe lista de contracandidați. Pentru GOP, mai apare o problemă, inflația de politicieni din Florida cu care ar trebui să meargă în alegerile naționale.

În cazul Californiei, deși statul are acum conducerea Senatului SUA prin Kamala Harris, vicepreședinte al Statelor Unite, și conducerea Camerei Reprezentanților, prin Nancy Pelosi, niciunul dintre aceste personaje politice nu se bucură de o recunoaștere adecvată la nivel național și pot fi vulnerabilități în cazul unor alegeri dure în 2024. Actualul guvernator, Gavin Newson, a fost ales cu aproape 62% din voturi în 2018, în 2021, după pandemia COVID-19, a supraviețuit unui referendum de demitere, iar acum candidează pentru al doilea mandat. Predicțiile actuale includ o victorie en-fanfare a acestuia în alegerile din 8 noiembrie. De altfel, fostul primar de San Francisco și locotenent-guvernator al Californei rămâne cea mai apropiată opțiune de vot pentru centriștii din California, un stat dominat de Partidul Democrat. În același timp, lipsa competiției politice reale oferă pe termen lung dezavantaje sociale, economice și politice, dovedit de numeroasele probleme cu care se confruntă una dintre cele mai mari economii ale lumii. Newson a inițiat unele dintre cele mai semnificative reforme ale terenurilor și construcțiilor în California, pe fondul numeroaselor probleme ce țin de lipsa locuințelor la prețuri accesibile, însă proiectele de lege au intrat în vigoare abia în acest an.

Alegeri competitive au loc într-un alt mare stat federat, Texas, cu o confruntare între republicanul Greg Abbott, guvernator deja de două mandate, și Beto O’Rourke, fost candidat în primarele democrate din 2020, fost reprezentant în Camera Deputaților. Câștigarea de candidatul Partidului Democrat a acestei competiție nu doar că va schimba o perspectiva asupra unui stat condus de Partidul Republican de mult timp, dar ar putea lansa și un nou candidat în cadrul Partidului Democrat pentru alegerile primare din 2024, în cazul în care Joe Biden nu va candida. Fiind din El Paso, relevanța acestei candidaturi oferă noi teme pe agenda politică în contextul crizei migrației din SUA.

Alegerile au loc marți, 8 noiembrie 2022. În acest moment, sondajele electorale indică schimbarea culorii majorității politice din legislativul american, ceea ce va reduce marja de manevră a președintelui SUA Joe Biden.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *