Democrația directă în partid: UMP și PODEMOS

Implicarea membrilor în procesul de luare a deciziilor și de stabilire a reprezentanților partidelor politice prinde pe plan european. Văzând alegerea din data de 29 noiembrie din fruntea UMP, revenirea lui Nicolas Sarkozy în prim-planul politicii franceze având acum și susținerea partidului, am decis să fac amintesc câteva exemple de manifestare a democrației directe la nivelul partidului politic.

sursă imagine American Political Parties | Shutterstock

Franța: UMP

Franța: Noul președinte UMP (Uniunea pentru o Mișcare Populară), Nicolas Sakozy, a fost ales în cadrul unei proceduri în care au putut vota cei aproape 270 000 de aderenți cu cotizația la zi. Sesiunea a fost deschisă prin intermediul unui site dedicat. Logarea s-a făcut prin intermediul unui numărului de aderent și prin intermediul unei parole primite prin poștă. Scrutinul electronic a durat 24 de ore și, important zic, nu s-au făcut publice rezultate parțiale, ci doar participarea la vot.  Rezultate: Nicolas Sarkozy – 64,5%, Bruno Le Maire – 29,18 % și Hervé Mariton – 6,32 %.

Spania: Podemos

Am privit cu atenție evoluția Podemos (tradus „Putem”) de când am ajuns în Spania. Am analizat câteva aspecte și, trebuie să recunosc, am rămas suprins de evoluția pe care a avut-o: înființat în ianuarie, ajuns la 260 000 de membri în noiembrie a.c. și, conform unui sondaj publicat de El Pais, cotat cu gradul cel mai ridicat de încredere 27.7%, trecând atât peste Partidul Socialiștilor – 26,2%, cât și peste Partidul Popular – 20,7%. Dar să trec peste detaliile acestea și să ajung la ideea principală.

Congresul online, „adunarea cetățenească” a permis tuturor doritorilor1 să voteze adoptarea rezoluțiilor pe diverse teme2, să adopte un cod etic, principiile politice care să ghideze activitatea, dar și pe cele organizatorice. Mai mult, conducerea Podemos este aleasă în același mod, motiv pentru care nu ar trebui să surprindă un secretar general, în cazul acesta Pablo Iglesias, ales cu 95 311 voturi din peste 107 000 de voturi la acel moment. Mai mult, platforma pe care o folosesc este un soft gratuit.  Pe viitor, liderii partidului își propun să extindă modalitate asta și pentru crearea structurilor locale.

Regatul Unit: Partidul Laburist

Scoțienii aleg leadershipul Partidului Laburist zilele astea. Cine poate vota? De exemplu, în cazul acesta, metodologia precizează că oricine are peste 14 ani și locuiește în Scoția se poate înscrie și poate vota. Am vrut să văd cum e înscrierea. Se face online, se plătește cotizația3 și, apoi, se votează online.

Mai vorbesc un pic despre Partidul Liberal Democrat. Permit trimiterea de către oricine a unor idei de politici publice. De asemenea, se pot redacta moțiuni care pot fi trimise spre a fi dezbătute în cadrul conferințelor și se poate ține un discurs în cadrul conferinței. În acest caz, nu se poate vota online, direct, universal, dar aceste idei dovedesc faptul că există un grad mediu de deschidere, de transparentizare și de implicare a membrilor și simpatizanților. Nu am verificat conservatorii, verzii sau UKIP.

Dacă mai știți exemple de partide europene care folosesc votul electronic deschis aderenților sau publicului, vă rog să îmi spuneți, căci mi-ar plăcea să arunc o privire pe modul acestora de funcționare. Aici am amintit câteva cazuri pe care le cunoșteam.

Când se vor deschide partidele românești?

Mă gândesc că prima inițiativă care va lua aceste măsuri, în totalitatea lor sau doar o parte, și le va aplica în România, va avea peste 5% la primele alegeri din start. Cu puțină seriozitate pe-aici și cu o strategie bine definită a organizatorilor care, întâi, trebuie să fie deschiși. Și văd că astfel de deschideri văd că există: grupuri pentru democrație directă în diverse județe care se pregătesc să iasă la rampă, viitoarea asociație a Monicăi Macovei, inițiativa Forța Bună a lui Robert Turcescu. Când vor ieși la suprafață, vor scoate din prim-plan noile partide cu obiceiuri vechi.

Mai mult, aștept momentul în care partidele românești se vor deschide spre exterior și vor primi oamenii să facă campanie în perioada electorală fără a fi membri. Dar să facă asta inteligent. Practicile de acest tip sunt bine cunoscute. Este un tip de voluntariat chiar căutat. Știm exemplele americane, le avem și prin Marea Britanie.

Apoi, alte idei care trebuie luate în serios: aplicații deschise pentru cei care doresc să candideze pentru o poziție la un anumit moment în alegeri, donații realizabile online prin intermediul site-ului, înscrieri complete realizabile online. Mi-aș dori, de asemenea, să văd de la partidele de opoziție un cabinet din umbră. Este o dovadă că ai deja un plan pentru momentul când vei prelua puterea, că vii cu soluții.

  1. a se înțelege că votul nu este limitat la membri, reproducând, practic, în modernitate, cu bazele democratice actuale, modelul atenian de participare politică []
  2. au fost adoptate cinci rezoluții, în ordinea voturilor, din 97 propuse, unele au avut 21 de voturi, altele 17 000 []
  3. până aici, la fel e procedura și pentru varianta Anglia []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.