Demararea procedurii de infringement împotriva Regatului Unit

Demararea procedurii de infringement împotriva Regatului Unit

Comisia Europeană a anunțat că a transmis Regatului Unit o scrisoare de punere în întârziere pentru încălcarea obligațiilor care îi revin în temeiul Acordului de retragere din Uniunea Europeană. Este un prim pas din procedura de infringement. În funcție de răspunsul primit de la Regatul Unit în această lună,  Comisia Europeană poate emite un aviz motivat și merge mai departe cu procedura de constatare a neîndeplinirilor.

Perioada de tranziție este reglementată de un acord de retragere din Uniune semnat de părți și ratificat de Parlamentul Regatului Unit și de Parlamentul European.  În această perioadă, Curtea de Justiție a Uniunii Europene are jurisdicția asupra interpretării și aplicării Acordului de retragere, iar Comisia Europeană are competențele în baza dreptului Uniunii, inclusiv cea de gardian al tratatelor.

La mijloc este o lege publicată de Regatul Unit privind piața internă a Regatului Unit, lege care, dacă este adoptată, încalcă Acordul de asociere și o perspectivă a dreptului internațional. La mijlocul mijlocului este Protocolul privind Irlanda de Nord și Irlanda, parte a Acordului de retragere, care, în perspectiva adoptării legii propuse de Londra, va duce în irelevanță angajamentele și obligațiile din Protocol. Mai mult, chiar și după încercări de dialog, cele două părți au rămas neînduplecate, fără schimbări asupra problematicei legi. Proiectul de lege ar permite autorităților britanice să nu țină seama de efectele juridice ale dispozițiilor de fond ale protocolului în temeiul Acordului de retragere.

Astfel, Uniunea Europeană spune pe 1 octombrie 2020 că Regatul Unit și-a încălcat obligația de a acționa cu bună credință, conform Articolului 5 al Acordului de retragere intrat în vigoare la 1 februarie 2020. Prin urmare, declanșează procedura de infringement. Anunțul a fost făcut într-o scurtă declarație de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

imagine: EC – Audiovisual Service

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.