Declarația oficialilor UE privind invalidarea alegerilor din Chișinău

Declarația oficialilor UE privind invalidarea alegerilor din Chișinău

Înaltul Reprezent al Uniunii Europene pentru Politică Externă și de Securitate Comună, Federica Mogherini, și Comisarul Johannes Hahn, responsabil de politica de vecinătate, au ieșit pe 27 iunie cu o declarație comună privind invalidarea alegerilor pentru primarul Chișinăului.

Redau o traducere aproximativă a mesajului acestora:

Invalidarea netransparentă a alegerilor pentru primarul din Chișinău, confirmată de Curtea Supremă de Justiției a Republicii Moldova în seara de 25 iunie, privează locuitorii Chișinăului de primarul lor ales democratic, dl. Andrei Năstase, care a obținut o majoritate clară în alegerile din 3 iunie.

Decizia compromite încrederea locuitorilor Moldovei în instituțiile statului. Este de remarcat că niciunul dintre participanții în procesul electoral nu a cerut anularea alegerilor.

Un sistem politic independent, liber în fața oricărei presiuni politice, care își desfășoară activitatea într-o manieră transparentă, precum și alegeri transparente, inclusive și credibile la toate nivelurile sunt pilonii oricărei democrații. Respectarea valorilor democratice și ale domniei legii sunt, de asemenea, în inima relațiilor Uniunii Europene cu Republica Moldova, precum este declarat în Acordul de asociere.

Uniunea Europeană se așteaptă ca autoritățile moldovene să garanteze independența justiției în acord cu angajamentele sale internaționale ca unul dintre principiile cheie ale domniei legii, factor crucial al democrației, și  ca o așteptare de lungă durată a cetățenilor moldoveni.

În final, ne așteptăm ca autoritățile moldovene să ia măsuri adecvate pentru asigurarea că rezultatele alegerilor pentru Primăria Chișinăului sunt respectate, așa cum, de asemenea, sunt recunoscute observatorii naționali și internaționali și reflectate în voința alegătorilor.
sursa imagine: european flags|Shutterstock.com

 

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.