Europa fără solidaritate?

Europa fără solidaritate?

Pe toate dimensiunile interne, principiul solidarității între statele membre ale Uniunii Europene pare să fie victima ultimului summit al Consiliului European. În cel mai bun caz, discuția ajunge să fie purtată prin raportare la un echilibru între responsabilitate și solidaritate.

Consiliul European reunit pe 28-29 iunie 2018 a avut ca teme principale migrația, apărea și securitatea, locurile de muncă, creșterea economică și competitivitatea. Subiectul principal a fost cel al migrației, diferențele de perspective între diferite state membre și crizele politice interne sau europene pe această temă anunțând o întâlnire dificilă. Și așa a fost, concluziile fiind trimise mai degrabă a doua zi dimineață decât în ziua dezbaterilor.

Solidaritatea lipsește. Un principiu fondator al Uniunii Europene, parte a valorilor comune, idee aflată la baza proiectului politic european și care ar trebui să se regăsească în acțiunea externă și internă, a căpătat un nou sens: voluntarism, cooperare limitată și externalizarea problemelor asupra cărora nu putem fi solidari. De două ori apare cuvântul solidaritate, trecând peste faptul că politicile nu au o astfel de consistență. Într-un caz, se referă la echilibrarea solidarității și responsabilității în reformarea sistemului Dublin privind solicitările de azil, iar în celălalt caz este o interpretare politică stranie a dreptului umanitar internațional:

Pe teritoriul UE, cei care sunt salvați, potrivit dreptului internațional, vor trebui preluați în baza unui efort comun prin transferul în centre controlate înființate în statele membre, numai pe o bază voluntară, unde procesarea rapidă și sigură ar putea permite, cu sprijin deplin al UE, să facă diferențierea între migranții neregulați, care vor fi returnați, și cei în nevoie de protecție internațională, pentru care principiul solidarității s-ar aplica. Toate măsurile în contextul acestor centre controlate, incluzând relocarea și reinstalarea, vor fi pe o bază voluntară, fără prejudiciu reformei Dublin.

Este doar un punct din concluziile la care au ajuns liderii europeni în Bruxelles, creându-se o „alianță” în spirit între statele mediteranene și cele din estul Europei pentru o abordare mai dură a migrației.

Multe măsuri sunt necesare, incluzând aici discuția despre reforma sistemului Dublin unde este nevoie de mai multă solidaritate, măsurile privind destructurarea afacerilor traficanților din nordul Africii, de prevenire a îmbarcării și acțiune înainte ca oamenii să ajungă în mijlocul Mării Mediteranene, de cooperare cu statele partenere pentru reducerea fluxurilor din est sau din vest.

Problemele apar în momentul comodificării migranților, acțiunii fără garanții de protecție în afara Uniunii Europene, în asigurarea unor garanții privind protecția drepturilor fundamentale în tot acest drum de la debarcare la noile centre controlate și situația de după procesarea documentațiilor.

Consiliul European a ajuns la o serie de acorduri cu impact asupra prevenirii întoarcerii la fluxurile migratorii necontrolate, incluzând, pentru ruta central-mediteraneană, acțiuni până în Sahel și cooperare strânsă cu Africa, iar pentru cea estică angajamentul cu Turcia. Discuția despre reforma Dublin rămâne pe agendă, continuând în episodul din octombrie.

Alte noutăți, cu excepția soluțiilor vechi? Instituțiile UE sunt încurajate să se analizeze conceptul unor platforme regionale de debarcare în parteneriat cu state terțe și cu organizații internaționale. În plan intern, transferul în centre controlate pe bază voluntară, centre înființate tot voluntar,  apare ca pas intermediar. Privind bugetul, este reiterată ideea unor instrumente flexibile pentru combaterea migrației ilegale și apelul pentru ca fondurile privind securitatea internă, managementul frontierelor, migrație și azil să includă componente pentru managementul migrației externe. În privința mișcărilor secundare ale solicitanților de azil între statele membre, sunt încurajate măsuri administrative și legislative interne care să contracareze aceste mișcări, precum și acorduri între statele membre.

Dacă solidaritatea nu este, rămâne de văzut cum vor evolua noile propuneri…

Image copyright: European Union

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.