Declarația directorului general UNESCO privind Sfânta Sofia

Declarația directorului general UNESCO privind Sfânta Sofia

Statutul Bisericii Sfânta Sofia de la Istanbul a fost schimbat de politicienii de la Istanbul din muzeu în moschee. Fosta biserică revine la statutul din timpul sultanilor.

Decizia a fost posibilă pentru că Erdogan și grupul din jurul său, cu acceptarea populației, au subminat independența justiției și caracterul secular al statului, pe lângă atacarea constantă a minorităților și a societății civile. Partea bună este că moscheea va rămâne deschisă, dar nu știm ce impact va avea pentru prezervarea sa și a mărturiei istorice pe care o reprezintă.

O lucrare de geniu tehnic, artistic și spiritual, construcția acestei catedrale creștine a început în 360 și s-a încheiat în 537. În cei aproape 1.500 de ani de existentă, a fost moschee pentru aproximativ cinci secole după cucerirea Constantinopolului. Între 1935 și 2020, aceasta a fost muzeu într-o Turcie seculară. Muzeul Hagia Sophia făcea parte din patrimoniul cultural universal, respectând o serie de criterii de conservare.

Situația este diferită acum și trebuie reanalizată. Dar această poziție este una a directorului-general UNESCO, nefiind unanimă în UNESCO:

Directorul general al UNESCO regretă profund decizia autorităților turce, luată fără vreo discuție anterioară, de a schimba statutul Hagia Sophia. În această seară, și-a exprimat îngrijorările cu ambasadorul Turciei la UNESCO.

Hagia Sophia este parte a zonelor istorice ale Istanbul, este o proprietate înscrisă în lista UNESCO a patrimoniului universal. „Hagia Sophia este o capodoperă și o mărturie unică a interacțiunile dintre Europa și Asia de-a lungul secolelor. Statutul ei ca muzeu reflectă natura universală a patrimoniului său și o face un puternic simbol pentru dialog”, a spus directorul general Audrey Azoulay.

Această decizie anunțată astăzi ridică semne de întrebare privind impactul schimbării statutului asupra valorii universale a proprietății. Statele au o obligație să asigure că modificările nu afectează valoarea universală remarcabilă a siturilor înscrise de pe teritoriul acestora. UNESCO trebuia să primească o notificare anterioară unor astfel de modificări care, dacă este necesar, este examinată de Comitetul global privind patrimoniul.

Întreaga declarație o găsiți aici.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.