De la protest social la tentativă de lovitură de stat

De la protest social la tentativă de lovitură de stat

Cât durează o zvâcnire politică împotriva unui regim autoritar? Avem faptele.

Pe 2 ianuarie, au început proteste în Manghestau, într-o regiune la Marea Caspică, vecină cu Turkmenistan și Uzbekistan. Marți, pe 4 ianuarie, deja fluxurile internaționale de știri vorbeau despre mari proteste în Kazahstan, în principal definite ca proteste sociale motivate de creșterea prețurilor la gaze și de nemulțumurile față de regimul politic de acolo. Era momentul în care protestele ajunseseră în Almatîi, iar autoritățile declaraseră starea de urgență.

Guvernul a reacționat rapid pentru a limita protestele. În noaptea de 4 spre 5 deja se anunțaseră că își va da demisia cabinetul a doua zi dimineața. În ziua respectivă, au fost anunțate și o serie de măsuri pentru limitarea prețurilor la gaze pentru a răspunde nemulțumurilor. Este important de amintit această abordare gradată, căci oferă șansa de separare a apelor între protestele motivate legitim, cel puțin din perspectiva regimului, și cele care urmează obiective politice împotriva regimului.

Tot pe 5 seara a fost anunțată și asistența militară externă pe fondul creșterii violenței din cursul zilei din Kazahstan. Trupele de menținere a păcii (i.e. asigurare a ordinii publice) trimise de CSTO au sosit în dimineața următoare în Kazahstan pentru a sprijine forțele regimului. Președintele Tokaiev demite și șeful unui serviciu intern-extern de securitate și informații, Karim Massimov, fost prim-ministru.

Pe 7 ianuarie, președintele Tokaiev al Kazahstanului a anunțat că ordinea a fost restabilită, obiectivele strategice sunt sigure, iar în sprijinul extern este binevenit. Lansează și un mandat pentru eliminarea făptașilor violenți. Situația se calmează în cursul zilei.

După o săptămână, trupele armatei, jandarmeriei, poliției, și, temporar, asistența militară externă continuă activitățile de restaurare a ordinii constituționale. Misiunea de contra-insurgență a fost un succes. Șeful serviciului domestic de securitate demis este deja acuzat de înaltă trădare. Ziua de 10 ianuarie este declarată ca zi de doliu național. Mai rămân câteva săptămâni de stare de urgență în câteva regiuni.

Între timp, se răspunde și campaniei de dezinformare lansate cu ocazia acestor tulburări, căci nu au fost doar protestele de sprijin, ci și numeroase mesaje transmise strategic pentru a alimenta neliniștea.

Revolta se transformă într-o luptă pentru putere între diferite facțiuni interne, posibilă tentativă de lovitură de stat. De asemenea, autoritățile anunță că țara își menține deschiderea pe plan internațional, important de amintit, căci nu același lucru se întâmplă în cadrul unor regimuri autoritare de tipul dictaturilor precum Belarus sau Venezuela.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *