De la ONU la Alianța Intergalactică. Petiția realității paralele
Peste 65.000 de oameni au semnat în mai puțin de o săptămână o petiție care este cerut ajutorul ONU „pentru investigarea și sancționarea abuzurilor Jandarmeriei Române, comise în data de 10 august”.
În fapt, petiția cere două lucruri: „o analiză proprie a dovezilor și să evalueze acuzațiile de încălcare a drepturilor omului” și reconsidererea „prezenței jandarmilor români în programele internaționale de menținere a păcii”.
Trecem peste exercițiul de storytelling lipsit de discernământ în care este construit acest demers, peste informațiile false prezentate de această parte a societății civile și peste o serie de alegații fără sprijin factual. Trecem și peste diferențele minore, dar importante, între conținutul în care este formulată petiția în limba română și conținutul în limba engleză.
Problema este că aproximativ 65.000 de oameni s-au cufundat într-un penibil ce poate fi descris prin acest demers. E dreptul lor să semneze petiții, dar mă așteptam la mai multă responsabilitate din partea autorilor, promotorilor și semnatarilor acestei scrisori. Vorbim totuși de 65.000 de semnatari și sute de mii, probabil milioane, de persoane care au aflat de o astfel de petiție.
Petiția este adresată Înaltului Comisar ONU pentru Drepturilor Omului (HCHR), o doamnă din Chile, fost președinte al acestei țări, fost ministru al apărării, care a trecut la viața ei prin tortură, detenție și exil, cu pregătire academică în strategie militară, pe lângă experiențe precum o relație între 1985 și 1987 cu un lider al unei grupări paramilitare care a încercat să îl asasineze pe Pinochet.
Să presupunem că istoricul personal al unei persoane nu contează, deci să ne uităm la atribuțiile agenției, căci poate găsi ceva care să se lege de petiția respectivă, în cazul în care va fi citită vreodată de cineva.
OHCHR nu are atribuții nici în ceea ce privește realizarea de recomandări privind participarea Jandarmeriei Române în misiuni internaționale, nici în privința realizării de evaluări pe cazuri minore precum câteva sute de răniți superficial în cadrul unor proteste violente.
Planul actual de management pune accentul și pe consolidarea domniei legii și răspunderii în cazul încălcărilor drepturilor omului, incluzând următoarele patru linii prioritare pe această direcție, lucrând pentru ca:
- legile, politicile și practicile soluționează, previn și reduc încălcările drepturilor omului în contextul sistemelor de justiție și de aplicare a legii;
- mecanismele naționale îmbunătățite oferă recurs victimelor și răspunderea pentru încălcarea drepturilor omului, inclusiv pentru drepturile economice și sociale;
- sistemele judiciare investighează mai eficient infracțiunile legate de gen;
- statele iau măsuri pentru a se asigura că procesul decizional, politicile și acțiunile lor sunt mai transparente, iar publicul are acces la informații în scopuri de răspundere;
- eforturile ONU pentru statul de drept, justiție, combatere a terorismului și responsabilitate pun în centrul atenției drepturile omului.
Le-am enumerat pe această direcție pentru a aminti că, dacă va veni vreodată sprijinul din partea OHCHR, va fi pus accentul pe autoritățile naționale să își facă treaba în anchetarea situațiilor evidențiate de petiționari.
Altfel spus, instituția chemată în ajutor va face apel la autoritățile naționale să își îndeplinească atribuțiile privind soluționarea cazurilor de încălcări ale drepturilor omului. În afară de câteva situații în care câțiva jandarmi au reacționat disproporționat și care sunt anchetate, altceva nu va fi scos din ceea ce s-a întâmplat pe 10 august.
Revenind la petiție, aceasta acuză furnizarea unor știri false de către reprezentanții Jandarmeriei. Problema este că tânăra femeie jandarm a fost bătută de protestatari, dincolo de recuperarea sa ulterioară. Cei 100.000 de cetățeni din diaspora care au protestat în Piața Victoriei erau de fapt 50.000 și nu erau din diaspora. Sau afirmații precum „politicieni ce dau dovadă tot mai evidentă de tendințe dictatoriale și de o atitudine represivă față de opozanții civici”, afirmații lipsite de substanță.
În locul creării unor false așteptări din partea semnatarilor, cei care se chinuie să promoveze cu postări sponsorizate pe Facebook această petiție ar putea să se asigure că procesul anchetării este monitorizat și că justiția își face treaba în acest caz, indiferent de părți.