De ce nu sunt de acord cu uniformele…

Se discută foarte mult despre introducerea uniformelor obligatorii. Personal, eu nu văd niciun aspect pozitiv în această măsură, cu excepția  faptului că va există egalitate între elevi în ceea ce privește vestimentația.

Să privim aspectele negative:

  1. Fiecare școală va avea o uniformă diferită. Ce va însemna asta? Este foarte posibil să există unele conflicte între elevi, doar pentru că unele școli oferă condiții mai bune, iar elevul vătămat învață acolo.
  2. Uniforma va oferi indicații asupra instituției de învățământ în care învață. O persoană va putea așadar să știe locul unde se va duce îm fiecare zi un elev, va putea să îl monitorizeze și la o căutare pe Internet va putea să afle mult mai multe detalii despre el, detalii pe care le va folosi pentru atingerea scopurilor.
  3. Uniforma costă mult. Dacă ar fi să se introducă ținuta obligatorie, atunci părinții vor scoate cel puțin 100 USD la sfârșitul fiecărui an școlar pentru cumpărarea uniformei. Neexistând fonduri din alte părți, nu se poate vorbi pentru egalitate. Cei care au condiții materiale mai slabe vor trebuie să facă rost ( nu știu cum?! – muncă, etc.) de bani, vor trebuie să sape în buzunarele goale ale părinților pentru a cumpăra uniformă, nu vor mai avea ce să pună la masă, iar cei cu condiții mai bune vor cumpăra uniformele fără nicio problemă. De asemenea, dacă vor fi oferite uniforme pentru cei aflați în situații dificile, nu va mai exista egalitate de șanse. De ce? Pentru că cei „bogați” vor putea trebui să scoată bani din buzunar, iar cei „săraci” doar le vor primi. Soluția perfectă ar fi oferirea de uniforme gratuite tuturor. Dar își permite statul să facă asta?
  4. O uniformă nu ajunge un an. Aceasta se poate uza, se murdărește. Este nevoie nonstop de o soluție de rezervă.
  5. O uniformă nu rezolvă problema delictelor comise de elevi.
  6. Introducerea uniformei reprezintă un atentat la dreptul de exprimare al fiecărui elev. Remarcarea nu se va mai putea face prin intermediul vestimentației.
  7. Confortul. Poate pentru unii elevi comoditatea nu este reprezentată de o purtarea unei uniforme?
  8. Să nu uităm de trecutul uniformei, despre uniformizarea din perioada comunistă. Cel mai probabil, în prezent, dacă se va aproba, fiecare unitatea de învățământ va avea o uniformă specifică, dar să nu uităm…
  9. Uniforma nu reprezintă siguranța performanței în educației.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.